God fortsättning.....

säger vi ofta till varandra så här på årets första dag. Och just i dessa dagar innebär det att vi önskar att det nya året ska bli bra. Men man kan faktiskt säga god fortsättning lite då och då har jag läst mig till. Säger man det i samband med midsommar, så önskar man sina nära och kära en trevlig sommar t.ex.

Runt alla våra högtider finns olika traditioner. En gammal sådan är att skjuta ut det gamla och in det nya året. Förr använde man bössan, men numera tänder man smällare och raketer vid övergången mellan det gamla och det nya året. Förutom att man tog avsked av det gamla året, och hälsade det nya välkommet, så var det ett försök att skrämma iväg de mörka onda makterna så att de inte följde med in i det nya året.


Skillnaden tycks vara att den äldre metoden skrämde iväg de mörka onda makterna, medans dagens metod snarare riskerar att skrämma slag på både folk och fä!

Förr i tiden försökte man genom tydor och magiska handlingar förutspå framtiden och försäkra sig om tur under det kommande året. Tron att det första gäller var genomgående för hur man såg på nyårsdagen. Det som sker under nyårsdagen speglar hur resten av året kommer att bli. Gick man upp tidigt så skulle man bli morgonpigg resten av året, var man på gott humör så skulle man vara glad resten av året o.s.v. 

För att vara på den säkra sidan kunde man börja dagen med att springa ikapp med den första skatan man såg för att garantera att man höll sig pigg under året.


Men det är inte bara vi svenskar som är skrockfulla. Överallt i världen hittar man på olika saker som ska bringa lycka under det nya året. I Danmark t.ex. börjar man året med att hoppa från en stol, precis på slaget tolv, för att hoppa in i det nya året och lämna all otur och olycka bakom sig. Någonting som kanske bara kan rekommenderas till den som är ung, vig och absolut nykter.

Skulle möjligtvis våga hoppa från en pall!


Ja, knepen för att få ett lyckosamt år är många! Vissa målar ytterdörrarna röda (Kina), andra tar en tom resväska och promenerar runt kvarteret i nyårsnatten, för att få ett lyckosamt reseår (Ecuador och Colombia). I Grekland slänger man granatäpplen i backen, och ju mer granatäpplena går sönder desto större överflöd bringar det nya året. Påhittigheten är stor!

Och bondepraktikan säger: "Bliver himmelen röd på morgonen på Nyårsdagen, då bliver det sorg och klagan, stort krig och mycket oväder också." Och inget av det vill vi väl ha mer av!


Vad nyare tiders mänsklighet har tillfört, är att Nyårsdagen även kallas Pizzadagen, då beställningarna av Pizzor ökar med 200 % den dagen!

God fortsättning hör ni!

¤¤¤¤¤¤¤











Kommentarer

  1. Kul att läsa om lite olika traditioner. Här ska en äta 12 russin på tolvslaget. Vilket jag inte gjorde :) Men vi kollade fyrverkerierna över byn och sen gick vi och la oss, inga nattsuddare här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Firade på Gran Canaria för många år sedan, och då skulle man hinna få i sig tolv vindruvor innan de tolv slagen ljudit ut. Risken för kvävning var stor! 😄 lnget nattsudd här heller.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30