Fem en fredag v. 8: Veckan som gått

Fredagen den 24 februari 2023, och idag har min son, Mathias, namnsdag. Grattis till honom! När min mamma levde så var hon, på äldre da´r, väldigt noga med att gratulera alla barnbarn på deras namnsdagar. Och det var inte bara att ringa och säga grattis, utan det skulle till en present också. Vi systrar hade lite roligt åt detta, för den yngsta var min Mathias och sedan syrrans Bosse som var två år äldre. Och när en av dom hade namnsdag så fick båda present, så att dom inte skulle bli avundsjuka på varandra! Det var bara det att när namnsdagsfirandet var som mest aktuellt, så var dom tonåringar och hade inte ens en tanke på namnsdagar! Men dom älskade sin mormor och kramade henne varmt när de fick presenter (som dom inte alls ville ha egentligen).
 

Men nu åter till elisamatilda.se:s fredagsfrågor, som handlar om Veckan som gått.

1.  Blev det någon semla (i någon form) i veckan?
Ja, självklart! Köpte en förpackning med två semlor på Coop, och hur det var så slank båda ner!
2.  Hur firade du din senaste födelsedag?
Oj, det var nästan ett år sedan för jag fyller i mars. Kollade i almanackan, och jag hade besök av Mathias med familj och min äldsta syster med man och son. 
3.  Vilken var den senaste listan du gjorde?
Skriver alltid lista när jag ska handla mat, och det gjorde jag i tisdags.
4.  När väntade du senast på en hantverkare?
Det var också i tisdags. De skulle komma någon gång mellan 12-16 och byta filter. Det gjorde dom!
5.  Vilken serie eller film har du senast börjat titta på?
Brokenwood mysteries, en nyazeeländsk krimserie på 7:an som jag råkade hamna framför i söndags. Bara fyra avsnitt, så det kan vara lite lagom, om den är något så när bra.

¤¤¤¤¤¤¤

Dagens bloggutmaning hos Madeleine, i bloggen Orsakullan som blev mamma vid 20: Dagens ungdom. . . . 
Dagens ungdom skiljer sig på många sätt från min tids ungdom. 
Nu är myndighetsåldern 18 år. Jag blev myndig vid 21 års ålder.

Bland dagens ungdom går de allra flesta 9 år i grundskola, 3 år på gymnasiet och oftast någon högskole- eller universitetsutbildning därefter, om man inte gått en yrkesgrundande utbildning på gymnasiet.
På min tid gick en del i realskolan, som var 9 år, en del fortsatte på gymnasiet, med därpå följande universitetstudier eller gick en yrkesutbildning på yrkesskola. Men minst lika många, om inte fler, gick 7 år i folkskolan och började sedan arbeta. Man fick jobb inom industri, affär eller hemtjänst. Det var betydligt lättare att få jobb. 

Det var också betydligt lättare att få en lägenhet, och man strävade efter att flytta hemifrån så tidigt som möjligt. 
Dagens ungdom är mer eller mindre tvingade att bo kvar hemma. Det är svårt att få jobb, och man har helt enkelt inte råd att flytta hemifrån. Det krävs nästan att man ska ha föräldrar som kan ställa upp ekonomisk, borga för lån o.s.v.

Dagens ungdom får också barn betydligt senare. Ja, faktiskt så sent att dom inte är ungdomar längre! 
Själv skulle jag fylla 25 år några månader efter det jag fått barn. Då räknades jag som "gammal". Så gott som alla mina vänner hade fått barn flera år tidigare. 
Min son och sonhustru var 37 resp. 35 när de fick sitt första barn. När jag kom till världen var min mamma 37, men då hade jag redan sex syskon! 

Dagens ungdom är också vår framtid!
👦👧👨👩👪

Trevlig helg!

Kommentarer

  1. min 90-åriga mor har också koll på namns- och födelsedagar. Inga listor, manken får klara sig utan, han får bestämma själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske hör till åldern. Jag har ju också börjat uppmärksamma namnsdagar, visserligen bara med ett sms, men ändå! Skulle glömma mycket utan lista, men egentligen är det ju bra minnesträning att inte ha någon!

      Radera
  2. Namnsdagar har jag dålig koll på.. men vissa namn sitter så klart. Men presenter blir det inte. Jag har en ständigt pågående handlingslista i telefonen, den verkar aldrig bli helt tom eftersom jag alltid kommer på något jag kanske borde köpt när jag kommer hem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv skriver jag in allt som börjar ta slut på en whiteboard i köket. Sedan är det bara att skriva en lista därifrån.

      Radera
  3. Jag tror att många barnbarn har överseende med sina mormödrar för det verkar vara ömsesidig kärlek. (Jag är mormor och gratulerar mitt barnbarn på namnsdagen)
    Strongt av dig att klara 2 semlor! Inköpslistor är tidsbesparande, man slipper ge sig ut och köpa det man glömde. Ibland har jag en göralista också som jag kan beta allt eftersom.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror som du. Ömsesidig kärlek gör att man finner sig och gillar läget. Trevlig helg!

      Radera
  4. Så gulligt när man uppmärksammade namnsdagarna också. Det är inte så vanligt längre, men ser jag i tidningen vem som har namnsdag så skickar jag gärna en liten hälsning på fb eller liknande. Presenter till barn och barnbarn är på tok för svårt, tyvärr, för att ge presentkort är inte alls lika kul.
    Ha nu en skön helg, du får börja ladda inför kommande födelsedag och skriva önskelista! Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skickar ett litet sms. Det räcker till namnsdagen! Avskyr presentkort, men det är vad barnbarnen önskar sig allra mest. Själv vill jag inte ha några presenter, men väldigt gärna att dom kommer alt. att vi äter middag ute tillsammans. Kram till er i pörtet!

      Radera
  5. Vilken tur att jag gick in på din blogg nu, har helt glömt bort att det var Mattias-dagen idag, vår son heter ju också Mattias, så nu har jag messat och gratulerat! Dock har de vinterkräksjukan där hemma, så just nu är det lilla barnbarnet som är sjuk, stackare!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajajaj, jag är mycket hellre förkyld än har vinterkräksjukan! Krya på sig till dom! Ha det bra!

      Radera
  6. Vilket roligt inlägg som verkligen visar skillnaden mellan att ha varit "ung" när vi var det jämfört med dagens ungdomar. Tycker nästan att det inte går att jämföra. Det är ju en helt annan värld idag, både på gott och ont om jag ska vara ärlig.
    Den tiden på året verkar vara "inne" för hantverkare att byta filter, spola avlopp eller installera fiber. Rätt lustigt, då vi bloggare verkar vara spridda över hela landet:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det stor skillnad på nu och då! Men man behöver bara jämföra hur det var när vi var tonåringar med hur det var när våra föräldrar var unga. Då hade man inte ens kommit på det här med tonåren!

      Radera
  7. När jag läser om din mamma rusar minnet av min farmor över mig, hon var likadan. Det var inte enbart noga med födelsedagar utan även namnsdagar o andra högtider. Hon sända gärna kort. Ha en fin helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att kortskrivandet tagit slut kan jag känna lite sorg över. Det finns inget mysigare än att få ett kort som jag ser är utvalt just till mig. Det glädjer mig mer än en present!

      Radera
  8. Namnsdagar har vi aldrig firat, jag vet faktiskt inte på rak arm när/om jag har nån! Heter förutom Susann också Gunhild och Irene...
    När det var dags för Rolle och mig att flytta ihop så fanns det inte en chans att få en hyreslägenhet eller köpa en, men vi fick insidertips om att man kunde få en omodern och då gick det ganska fort. Vi fick en stor tvåa på söder utan alla faciliteter. Men vi satt själva in en gaskamin och en varmvattenberedare i köket - och sen fick man åka hem till respektive föräldrar och duscha/bada!
    KRAM - Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Susie, du har namnsdag den 30/1 då det är Gunhild, den 5/4 då det är Irene och den 11/8 då det är Susanne/a.
      När det gäller lägenheter så var och är nog läget lite beroende på var man bor. Och i storstäderna har det nog alltid varit svårare än i våra små städer. Men på vår tid kunde man nog acceptera att bo utan faciliteter. Jag tror inte att någon ungdom idag skulle ta en lägenhet utan badrum t.ex.
      Kram till dig!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30