Politikernas sandlåda

Men en dag plötsligen börja´dom å slåss:
"Nu får du aldrig mera komma hem till oss.
Jag vill´nte leka mer på er gård, jag är inte vän med dej nå´mer.
Jag kan gno på källartaket när du står utanför och ser.
Du får´nte klättra mer i vårt träd och jag gillar inte dej.
Jag vill´nte leka mer på er gård när du är så le mot mej!"

När jag gick på lågstadiet sjöng min allra bästa vän och jag sången om Tuttan och Ingeborg varje lördag (jo, på den tiden gick man i skolan även på lördagarna) på roliga timmen. Har en känsla av
att både vår fröken och alla våra klasskamrater var ganska så trötta på oss och sången.Idag kom jag plötsligt att tänka på den här sången när jag tittade på stadsministeromröstningen på TV. Vad är det de håller på med egentligen våra politiker? Vår riksdag påminner mest om en sandlåda där alla är i luven på varandra, och alla vill ha just den spade som någon annan har. Är det de här människorna som ska styra vårt land? Det som verkar viktigast är makten, och att utesluta partierna på vänster- respektive högerkanten, i stället för att tänka på vad som är bäst för Sverige. Det skrämmer mig!

Så här skriver Sveriges Riksdag om demokrati:

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras.

En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal och skrift.

Att få säga sin mening, t.ex. i öppna, regelbundna val, är en förutsättning för demokrati. När vi röstar väljer vi de partier och personer som vi tycker bäst företräder våra åsikter i riksdag, kommun, landsting och i EU-parlamentet.

Och bl.a. följande kan man läsa i Riksdagens studiematerial om vad en demokrati är:

Sveriges valsystem är proportionellt. Det betyder att platserna i riksdagen fördelas utifrån den andel röster som ett parti får i valet. Ett parti som får 15 procent av folkets röster ska också få ungefär 15 procent av platserna i riksdagen. För att ett parti ska komma in i riksdagen krävs att partiet får minst 4 procent av rösterna. 

Nu undrar jag om alla riksdagsledamöter har läst Riksdagen studiematerial om vad en demokrati är!? Det är åtta partier som fått över 4 procent av rösterna. De övriga partierna kan vi strunta i. Men de här åtta bör rimligen få vara med och delta i de diskussioner och överläggningar som görs mellan partierna.  Allt annat är barnsligt! Sedan tycker jag att det här med allianser o.dyl. inte skulle få förekomma. Har jag röstat på centern t.ex. så vill jag inte ha en moderat-politik. Klart att man måste komma överens i vissa frågor, men då måste det väl ända gälla att man röstar för det som är mest likt ens egen politik, och som man gått ut till sina väljare med, och inte om det är vänster eller höger?

Sedan tycker jag inte heller att de partier som är NU ska behöva stå till svars för vad deras partier stått för långt tillbaka i tiden! Eller ska Vänstern och SD få klä skott för vad Stalin, Hitler m.fl. gjorde? För SD ligger det väl närmare i tiden, då många av dem tillhört nationalistiska organisationer vid partiets bildande. Så tror jag inte att det är med Vänstern. Nåväl, talmannen får spela förskollärare i detta sandlåde-spel, vilket jag inte avundas honom.

Efter att ha skjutit på min morgonpromenad för att lyssna på detta spektakel, tog jag tag i mina stavar och gav mig ut på promenad för att andas lite friskt luft. Det var sköönt! Vid återkomsten hittade jag dessutom dagens guldkorn, den 14 november, i rabatten! Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning