Fem en fredag v.24

Veckans tema: Avslutning (elisamatilda.se)


1. När tog du studenten/gick ut skolan?
Jag tog realen i juni 1962 och därefter gick jag en ettårig kontorsutbildning. Efter det skulle jag aldrig plugga mer,......sa jag då!

2. När var senaste gången du hade lov?
Sommaren 1962 måste alltså ha varit mitt sista sommarlov. Efter det har jag läst två år i Uppsala och tre och ett halv år i Stockholm, men vid dem tidunkterna var jag ensamstående mamma, så då var jag tvungen att arbeta under loven för att få det att gå runt.

3. Hur såg en avslutning i grundskolan ut?
Alla som gick på läroverket (som det hette på den tiden) samlades i Tennishallen som var iordningställt med rader av bänkar, och prydd med björkar och blommor. Rektorn höll tal, någon/några sjöng och spelade, stipendier delades ut och slutligen fick avgångsklasserna stiga upp på scenen och motta sina betyg och få sina lyckönskningar.

4. Vad brukade du göra under dina sommarlov?
Beroende på ålder så var det mest bad och lek och så småningom små äventyr med det motsatta könet. Jag minns alla somrar som varma och jättelånga, men så var det kanske inte. Spännande var det i alla fall, vilken ålder man än befann sig i!

5. Vilken låt förknippar du till sommar och avslutning?
När jag gick i skolan sjöng vi mest psalmer på avslutningen, vad jag kan minnas. Det var "I denna ljuva sommartid", och min absoluta favorit "Den blomstertid nu kommer". Den sistnämnda sjungs ofta även nu för tiden, och det värmer i hjärtat. Nu är också "Idas sommarvisa" populär och "Sommarlov vi väntar på", och båda dom tycker jag mycket om.

6. Med hänvisning till fråga 2, så har jag numera ständigt lov, på gott och ont. Det blir inte riktigt samma spännande upplevelse!

Trevlig helg!

Kommentarer

 1. jag har dåligt minne av avslutningar.

  SvaraRadera
 2. Har kommit på att jag har jättebra minne, bakåt! Men vad jag gjorde i förrgår vete väl rackarn. :D

  SvaraRadera
 3. Så är det, med ständigt lov blir man lite bortskämd men jag tycker vi är värda det efter många långa år i arbetslivet. Trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Absolut Paula, det är vi värda! Trevlig helg till dig också!

  SvaraRadera
 5. Jag tog också realen 1962 och efter det muntliga förhöret och när rektorn berättat om vi blev godkända fick vi ta på den grå mössan och springa ut till anhöriga.Kram

  SvaraRadera
 6. Så gjorde vi också, men sedan var vi också med på avslutningen i Tennishallen, där vi fick våra avgångsbetyg. Men det jag minns allra mest är när man sprang ut på trappan vid skolan, och alla anhöriga stod där och väntade. Det var en härlig känsla! Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det låter trevligt med ett ständigt lov och längtar själv till den dagen. Sen får jag bara hoppas att jag är frisk och kan njuta av ledigheten den dagen.

  SvaraRadera
 8. Det är trevligt! Men pensionärslivet är mycket vad man gör det till själv också. Min ena syster och jag har t.ex. helt skilda uppfattningar om det. Hon tycker det är jättetråkigt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning