Midsommardagen

har snart nått vägs ände! Om cirka en vecka har halva året gått. Det går fort! Den 21 juni, alltså på Midsommarafton var det sommarsolståndet. Eller som min optimist till son sa: "Från och med idag blir det bara mörkare och mörkare." Men den 21 december vänder det igen och blir ljusare och ljusare. Det är någonting att glädja sig åt! Den 21/12 är förresten alltid förknippad med 
glädje för mig. Mitt första barnbarn föddes nämligen det datumet för 13 år sedan! Och en större glädje kan man väl knappast uppleva.

Tillsammans med denna underbara pojke, hans likaledes goa lillasyster och deras föräldrar, plus en grannfamilj till dem, har jag firat midsommar. Vi var till en hembygdsgård utanför stan som heter Härkeberga. Där anordnas midsommarfirande varje år, med allt vad därtill hör. Ni vet det där med midsommarstång och folkdansare och dragspelsmusik och små grodorna. Vi ägnade oss mest åt den medhavda sillen och jordgubbarna, ja inte tillsammans, och att hälsa på och prata med alla andra som också var där. 😁 Solen sken från en klarblå himmel, och vinden slet i våra välkammade frisyrer och blåste iväg våra servetter all världens väg. Men vad gör väl det när det är sommar, och man är omgiven av människor man tycker om! 😎 Eftermiddag/kväll ägnades åt drakflygning, grillning, kubb och kortspel.

Midsommar har en lång tradition här i Sverige, men tidigare inföll den alltid den 24 juni, till minne av Johannes Döparen. Det ändrades senare till att infalla helgen närmast efter sommarsolståndet,  alltså den 21/6. Majstång/midsommarstång hör till, precis som till jul och påsk äter vi speciell mat, eller kanske speciellt mycket mat?! Krans i håret och små grodorna hör också till, vilket åtminstone det senare måste vara helt obegripligt för människor från andra länder. Och vad kan representera midsommar bättre en Zorns tavla, Midsommardans.


En annan tradition som hör midsommaren till är/var att man skulle plocka sju sorters blommor - blåklocka, prästkrage, smörblomma, viol, kärringtand, hundkex och midsommarblomster t.ex. - och lägga dem under sin huvudkudde. Sedan fick man inte prata med någon innan man somnade! Om man klarade det här, så skulle ens tillkommande dyka upp i nattens drömmar. De ni!

Midsommarblomster, tag famnen full.
Smörblomman lyser som renaste gull.
Kattfötter lena som silkestassar, 
hundlokan, tror du att den också passar
att ha under kudden på midsommarnatten?
Den vissnar så fort när den inte får vatten.
Vi måste ha flera, det ska vara sju
när man drömmer om kärlek, det vet väl du.
Prästkrage, blåklint och lilla linnéa...
Knut drömmer om någon som heter Andrea.

Ur boken: Året runt med Rut och Knut


Passande nog så har elisamatilda.se tagit Midsommar, som ämne i: Fem en fredag v. 26:

1. Hur skiljer sig ditt midsommarfirande från ditt julbord?
Ingen must och ingen skinka, och midsommarens sill är för mig Matjessill med potatis, gräddfil och gräslök. Grillat till varmrätten och jordgubbstårta är också en skillnad mot julbordet.

2. Hur firar du midsommar i år?
Se ovanstående inlägg.

3. Kommer du dansa runt en majstång?
Nej, vi dansade inte runt en majstång. Däremot dansade vi runt Kungen i kubbspelet på kvällen! Nejdå, vi var helt nyktra, men min sonhustru tycker det hör till med små grodorna och de andra sångdanserna och då vi inte hade någon majstång så blev det "Kubbkungen".

4. Känns det som om halva sommaren gått?
Halva året har snart gått, som jag skrev här ovanför, men sommaren har precis börjat tycker jag. Jag ser fram emot många härliga sommardagar.

5. Har du någon midsommartradition?
Är jag hemma så brukar jag åka ut till Härkeberga, och maten är ungefär densamma som i år. Men om jag befinner mig någon annanstans, som förra året då jag var i Kroatien, så är det helt okey att hoppa över firandet också. Det viktigaste för mig är att vara tillsammans med människor som jag tycker om.

Hoppas midsommaren har förflutit lugnt för alla och envar!







Kommentarer

  1. Midsommarafton var helt perfekt med ljuvligt väder. Vi firade en väldigt lugn helg här hemma och det var skönt. Kubbspel gillar vi också. Det brukar bli turneringar här när alla barnen är hemma. Kram

    SvaraRadera
  2. Svar på fråga 1: Stor skillnad, julmaten är betydligt "tyngre" och mer fetare, dessutom ligger det mer arbete bakom (Fast numer gör jag inte så mycket då heller).

    2. Enkelt, matjesill, gräddfil, gräslök, lax och sillbitar till färskpotatis och litet grönsaker. Helgen gick i lugnets tecken, mycket vistelse ute i vår underbara natur, med litet matsäck. Ska bli idag också...

    3. Nej, ingen dans runt någon stång, tror aldrig jag deltagit i något sådant. För mig handlar midsommartraditionen att vara i naturen! Tråkmåns, kanske någon tycker, men jag gillar inte "tokiga" traditioner! :-)

    4. Nej, den har precis börjat!

    5 Antingen tillsammans med goda vänner eller att vistas ute i naturen. Tyvärr, regnar det ibland och då är det sistnämnda inte lika behagligt.

    God fortsättning på helgen!

    OK. Ser att det kanske inte är här man borde lägga in svaren. Koperar och lägger in på rätt ställe. OCKSÅ, för inte raderar jag här!

    SvaraRadera
  3. Gunnel, visst är det kul att spela och leka när man är fler. Och barnen tycker att det är så mysigt när de vuxna ägnar sig åt dem. Kram!

    Mia! Klart att du inte ska radera. Jag blev så glad över att få läsa dina svar! Ha en god fortsättning du också!

    SvaraRadera
  4. Visst är sällskapet det viktigaste, håller helt med dig. I år fick jag visa lilla barnbarnsbarnet hur en midsommar i Dalarna går till och det hoppas jag att hon bär med sig som ett fint minne. Och ja, hembygdsgård, knätofsar, Smågrodorna, fioler, vi är ju i Dalarna! Mat? Nypotatisen är kungen på bordet, allt annat är tillbehör

    SvaraRadera
  5. Nypotatisen och matjesillen...mmmmmm! Och det är visst och sant att det är en gåva att få umgås med barn. De är så sanna och omedelbara.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30