Årsrika

är namnet på en utställning som jag var och tittade på igår. Med årsrika menas vi som har levt länge. Utställningen är uppbyggd kring bilder och uttalanden av ett antal människor i 78- till 95 årsåldern. De berättar om livslust, kärlek, njutning och död. Om sin relation till kroppen, ensamheten och naturen. Och om vilka attityder de möter. En både tankeväckande och rolig utställning.

I informationen till utställningen står det att den vill påverka och vidga den snäva bild av äldre människor som råder idag. I medieflödet kommer äldre människor sällan till tals annat än som gamla, föredettingar och förbrukade. De ses oftare vara till besvär än som en tillgång.

Eller som en av deltagarna, Arvid Carlsson 93 år, nobelpristagare i medicin år 2000, uttrycker det: "En äldre hjärna har mycket kvalitet som går till spillo för att människor sorteras ut. Det är fel att vi äldre inte blir tillfrågade om saker och ting.
Det är ingen tvekan om att jag som har levt alla dessa år numera är klok och vis. Det skulle vara konstigt om jag inte vore det, med allt jag har upplevt.
Vi lever i ett samhälle där vi är måna om att utnyttja resurser effektivt. Hos äldre finns en enorm mängd resurser tillgängliga, som dessutom inte har något emot att användas.
Det är konstigt att vi i Sverige är så efterblivna och inte inser vilket slöseri det är. Att tvinga bort äldre från arbetsmarknaden är det värsta. Det får inte fortsätta!"
Arvid Carlsson säger också: "Jag tänker fortfarande framåt. Man måste ha en vision, en dröm, ända in i graven."


Och nu till någonting helt annat. Välkommen tillbaka med Fem en fredag, elisamatilda.se. Frågorna får mig att tänka till lite extra, vilket man inte gör annars. Man går bara på! Den här veckans tema är: Sommarminnen

1.  Vad ser du gärna mer av i sommar?
Altanhäng, vilket innebär varma, ljusa kvällar på min altan tillsammans med människor som jag gillar.

2.  Vilket är ditt för i år hittills skönaste sommarminne?
Att ligga i min hängmatta, sakta gunga, och bara titta upp mot trädtopparna och himlen. Och plötsligt vakna med ett ryck och upptäcka att jag somnat till!

3.  När var du som mest lat?
Jag har varit lat hela sommaren! Om man nu kan kalla det lat, när man läser, skriver och löser korsord.

4.  Vilken upptäckt har du gjort i sommar?
Har blivit medveten om hur mycket jag avskyr tvestjärtar!! Dom finns i massor, och överallt! Även inomhus! Idag när jag satt och läste kände jag att det var något på ryggen. Jag hoppade upp och slängde av mig kläderna och skakade dom, och mycket riktigt: en STOR jävla tvestjärt!! Jag hatar dom!!

5.  Vad har du gjort i sommar som du inte har gjort tidigare?
Jag har varit hemma hela sommaren, och det minns jag inte när det hände sist. Och det har varit riktigt skönt. Min altan ligger så till att det har varit uthärdligt där även när temperaturen har stigit till över 30 grader. Dessutom är mitt vardagsrum, som också ligger på nedre sutterängplan, härligt svalt. Och vill jag ha det ännu svalare så går jag ner i vinkällaren, men då blir det nästan urrigt. 

Kommentarer

 1. Visst är det underligt att äldre inte räknas som människor man kan ha stor nytta av. Stor skillnad mot i många andra länder.

  SvaraRadera
 2. Mycket underligt! Har också hört från en som hade sin mamma på ett äldreboende, att det var den personal som kom från andra länder som var mest respektfulla och hänsynsfulla mot de äldre. Vi har mycket att lära av varandra!

  SvaraRadera
 3. Visst känner man sej lite off ibland i synnerhet när barnbarnet kommer, men farmor då! Haha, de små liven blir gamla också 😃
  Kram Inger

  SvaraRadera
 4. När det gäller tekniken så är mina barnbarn helt klart mina läromästare! Då blir det mycket riktigt: men farmor då, det är ju bara att..... Men det tar jag med glädje! Kram!

  SvaraRadera
 5. Urrigt? Alltså frusen? Ha, ha....jag läste först att du blev "yrslig" - det var ju i vinkällaren....😜

  SvaraRadera
 6. Hahaha! Ja, där kan man bli både urrig och yrslig!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning