Fem en fredag v. 44: Halloween

Halloween, denna i Sverige så anammade dagen/kvällen, med sitt ursprung i USA. Många tror felaktigt att Halloween ska vara kvällen innan första november, men då är det USA:s firande - inte enligt vår svenska kalender. Vår helgdag Alla Helgons Dag firas alltid första lördagen i november. Därför är alltid barnens "bus eller godis" i Sverige fredagen innan Alla Helgons Dag. I år 2019 alltså den 1 november, i kväll. Regel: Bus på fredag - ljus på lördag, allt enligt http://www.vett-och-etikett.com. Och elisamatilda.se:s frågor är alltid på fredagar!


1.   Är Halloween något du uppmärksammar?
Sedan jag blev farmor så har jag faktiskt gjort det, eftersom min son med familj uppmärksammar det. Barnen tycker att det är jättespännande, de "pyntar" med spindelnät, spindlar och pumpor, och klär ut sig till små monster, vilket de ju redan är 😄, och går runt och "trakasserar" grannarna. Bus eller godis?

2.   Vad är det läskigaste du vet? 
Den krypande känslan av att inte veta vad som döljer sig i mörkret. Men bortsett från Halloween, så är min absoluta skräck, när någon kör nära kajkanter eller liknande. Jag kan med fasa föreställa mig hur det är att köra ner i vattnet, inte få upp dörrarna i bilen, att sitta där hjälplös och sakta se hur vattnet fyller bilen. Skräck!!

3.   Vem tänder du ett ljus för under allhelgona?
Jag tänder ljus för mina föräldrar, mina fyra syskon som gått bort och för min sons far. Men de finns alltid i mina tankar och vid helger och bemärkelsedagar så tänder jag ljus bredvid deras foton hemma hos mig.

4.   När kände du dig sist som ett spöke?
Ja jösses, det gör jag nästan varje dag. I alla fall på morgonen, innan hjälpmedlen satts in. Och det görs ju bara om jag måste in till stan. Så jaa, jag känner mig som ett spöke för det mesta!

5.   Får du besök av barn för bus och godis?
Nej, det är jag som gör besöket. Och jag är så klart utklädd till häxa.

Sonens familj, plus två familjer till och jag äter middag tillsammans. Barnen (6 st) klär ut sig och går ut och busar. Under tiden lägger jag ut en ryslig spökrunda för barnen i trädgården. Tio spökfrågor hängs upp med tillhörande reflex, barnen får en varsin liten ficklampa och sedan är det bara att ge sig ut på jakt. Spökrundan avslutas med att barnen, om de törs, får sticka in en hand genom ett hål i en svart sopsäck (som jag satt upp för dörren till ett förråd). Där sitter jag gömd med en hink med slime, en hink med ormliknande godis och slutligen en liten påse med godis till var och en. De får sticka in handen tre gånger och vad som kommer sist förstår ni nog. Mina barnbarn älskar när jag gör sådana här saker.

För övrigt har livet gått sin gilla gång sedan jag senast var inne på bloggen. Jag har haft min studiecirkel, varit på gymmet, varit på en föreläsning om blommor, besökt en 55+mässa där Susanne Fråga Doktorn pratade och berättade.

Har även besökt en ny Träffpunkt som invigdes i veckan. Vår kommun har ju beslutat sig för att lägga ner alla träffpunkter för äldre. Det finns inte pengar sägs det. Studieförbundet Vuxenskolan startar därför en Träffpunkt, då behovet är stort. Vad kommunen däremot har råd med är att betala avgångsvederlag till en chef som har ett år kvar innan pension, till en kostnad av närmare 1,5 miljoner.

Men viktigast av allt är att jag varit hos kardiologen för undersökning. Mitt hjärta slår väldigt oregelbundet (vilket var helt synligt på EKG:et som togs), och periodvis väldigt snabbt. Prover har tagits tidigare och nu fick jag göra ett arbetsprov, vilket innebar att jag "kopplades upp" och fick cykla på en testcykel. Det visade sig att alla prover, utom blodtrycket, var bra. Så jag behövde inte oroa mig för en infarkt, som man så lätt gör när det gäller hjärtat. Däremot måste jag medicinera mot blodtrycket, för att få ner det. Och det var troligt att hjärtat också skulle "lugna ner" sig om blodtrycket sjönk. Återbesök om ca tre veckor.

Det var skönt att få en kvinnlig läkare, eftersom de ser lite annorlunda på det här med kvinnor och deras hjärtan, vilket jag också sade. Vad hon dessutom sa, var att jag hade väldigt bra kondition om man tittade på resultatet av cyklingen. Hon frågade om jag tränade och det gör jag ju, men....?! Det blev i alla fall en sporre att fortsätta på gymmet!

Här tänkte jag lägga ut en bild på mig som häxa, men det går överhuvudtaget inte att lägga in några bilder på min blogg. Vad har hänt?!!! Är det någon som varit med om det? Och vad gör man?

Ha en trevlig Halloween i alla fall!Och plötsligt funkar det!Kommentarer

 1. Det brukar aldrig komma några barn och ringa på här på Halloween. Jag får nog äta upp godiset själv. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gjort 6 påsar, men det kom bara 5 barn. Då måste det väl vara meningen att jag ska ha den sista?! Den är i alla fall slut nu!

   Radera
 2. Kul att läsa dina svar. Var här inne i din blogg tidigare, men den såg så konstig ut så jag gick ut igen. Kanske något strul med Blogger även att du inte kan lägga ut bild?

  SvaraRadera
 3. Ni har skapat trevliga egna traditioner kring Halloween. Minns när mina barnbarn var små och jag o exgubben spökade ut oss rejält. När vi anlände hos de små blev det inte kul alls, barnen var skiträdda för oss! Det blev inga fler försök att skrämmas!

  SvaraRadera
 4. Gerd, jag var tvungen att gå in på www.guldkornitillvaron.com för att kolla, men jag såg inget konstigt ut. Och dessutom gick det plötsligt att lägga in korten. Något mystiskt är det! Det är flera som har påpekat det när jag lagt ut min blogg på Fem en fredag. Jag är ju så dålig på sånt här!!


  SvaraRadera
 5. Paula! Kunde inte låta bli att skratta när jag läste ditt inlägg här. Såg framför mig hur ni kom där utklädda, och ungarna galltjöt! Mina är så pass stora, så dom älskar när jag som vuxen busar till det. Och jag har ju lika kul jag me´!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning