Fem en fredag v. 30: Semester

Fem en fredag är inställt den här veckan då Elisamatilda och hennes familj är på semester. Hoppas de har det riktigt härligt! Men Elisamatilda, jag har blivit beroende av Fem en fredag, så jag gör som jag gjort en gång tidigare, hittar på en egen. Och vad passar då bättre att tänka på i dessa tider om inte semester. Här kommer mina frågor!

1.  Med vilka tillbringar du helst din semester?
Det beror lite på vad jag ska göra. Men det viktigaste är att tillbringa semestern tillsammans med människor som jag tycker om, och har något gemensamt med.

2.  Vart åker du helst på semester?
Det är så många platser jag skulle vilja se. Om det gäller resor utanför Sverige, så skulle gärna besöka Kuba. Här hemma blir det oftast Norrland, men ack så många platser det finns att upptäcka. En god vän till mig betade av ett landskap varje år när barnen var mindre. Det var en bra idé tycker jag. Man blir så hemmablind, och ser inte det intressanta och vackra vi har på nära håll.

3.  Vilket är den vackraste plats du semestrat på?
Jaa, det är också så olika från plats till plats. Höga kusten med Örnsköldsvik ligger mig nog varmast om hjärtat. Det finns SÅ många vackra platser där uppe!

Bäckfjärden i Nyänget, Örnsköldsvik

En upplevelse som tog andan ur mig var faktiskt Machu Picchu. Min vän Kerstin och jag hade länge pratat om att vi ville se Machu Picchu, och bestämde oss för att åka med ett reseföretag som hette Läs och Res. De erbjöd resor på fem veckor, där de åkte runt i Peru. Det var en gruppresa men med högst 12-15 deltagare. Det tyckte vi lät bra. Även om vi hade många underbara upplevelser under resan, så var ändå målet Machu Picchu. Och när vi väl stod där och blickade ut över den gamla staden, ja, då bara rann mina tårar. Det var en fantastisk upplevelse!

Kerstin med Machu Picchu i bakgrunden

4.  Vilka färdsätt har du använt dig av för att semestra?
Alla möjliga och omöjliga sätt. Jag har åkt moped, tandemcykel, bil, flyg, bussresa, husbil, båtluffat i både Stockholms och Göteborgs skärgårdar, jag har vandrat i fjällen och åkt inlandsbanan. Har aldrig varit på en kryssning, men det är kanske inte för sent än?

Så här såg min färdkamrat ut när vi var på mopedsemester

Ett år lånade min syster och jag den här tandemcykeln
och stack iväg på semester. Vi hade en kärra bakpå där
packningen låg. Vi tältade eller tog in på vandrarhem,
beroende på vädret. En otroligt kul semester!

En annan stark upplevelse var att åka tåg i Indien. Det går absolut inte att jämföra med komforten här hemma, eller i Europa. Det tåg vi åkte med var det nästa bästa i en kategori av 5. Vi såg tåg som var så packade att folk fullkomligt hängde ut genom dörrarna! Resan vi gjorde från Dehli till Siliguri i norra Indien tog 27 timmar. Tilok, Kerstins fadderbarn sedan många år, brukade ta ett billigare tåg. Då tar samma resa 48 timmar berättade han. 

Tilok och Kerstin  på tågstationen

I Siliguri åkte vi bil i fyra timmar, till Jaygaun på gränsen till Bhutan, där Tiloks mamma Maya bor. Där  skulle vi fira Diwali.

Diwali är en stor hinduisk religiös ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Den motsvarar vårt nyår. Det är ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden  kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller i början på november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Maya utför den ljusritual som hör till Diwali!!

5.  Vilket är det roligaste sättet som du tagit dig runt på under en semester?
Alla resor har varit roliga på sitt sätt, men på resan med Inlandsbanan hände det väldigt mycket oväntade saker. Det klev på spelmän, tåget stannade plötsligt vid någon liten marknad utefter spåret, alla var så glada och uppspelta och pratade med varandra. Man åt och drack! Några hade matsäck med sig, andra handlade av de påkommande försäljarna. Ja det var verkligen en resa att minnas!

¤¤¤¤¤¤¤

Så här blev veckans Fem en fredag för mig. Många underbara semesterminnen som dyker upp. Och det är som jag alltid har sagt, en semester kan upplevas många gånger! Fast i nuläget så blir det inte mer än en resa med bilen in till stan. Men som sagt. det känns som ett Kosläpp! 

En trevlig helg önskar jag Er alla!!


Kommentarer

  1. Vilket roligt inlägg! Bra gjort! Du har verkligen rest mycket och upplevt olika världsdelar. Härligt att ha sådana fina minnen just detta år tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Ja, men det är ett långt liv jag har bakom mig också! Och just det här att uppleva en resa flera gånger är härligt. Först planering, sedan genomförande och slutligen dokumentation. Då kan man ta fram och återuppleva alla resor om och om igen!

    SvaraRadera
  3. Du kan helt klart köra Fem en fredag själv! Vilka resor och vilka minnen! Dina fotoalbum tar tid att gå igenom kan jag tro. Härligt att hitta i dessa tider. Nu är ju resan och besöket på ICA en upplevelse man tar till när det börjar bli för tråkigt men vi har ju tur som får vara ute o röra oss så pass i alla fall. Tänk att vara "instängd" hemma hela tiden förutom någon timme per dag....

    SvaraRadera
  4. Ja det är tur att man kan titta i efterhand på sina resor, jag menar nu när man bara reser till COOP! Hoppas du också har dokumenterat dina resor och inte bara här på nätet. Att hålla i ett resealbum är lika mysigt som att läsa en bok, i stället för att lyssna på en (även om det kanske är en bra lösning för vissa!) Visst har vi det bra Ingegerd, inte tu tal om den saken. Var rädd om dig!

    SvaraRadera
  5. Vilken resa att minnas, du går där med resan i själ och hjärta. och reser igen och igen
    Du har humor - härligt damen! Kosläpp! Och en resa till Coop! Gott skratt och en pinne att peta in i "håll ut håll avstånd" brasan.
    Var rädd om dig du med!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30