Onsdagsnytt från köksbordet v. 31: Fluga

Också denna vecka utgår mina tankar från köksbordet. Och där har jag kommit fram till att precis som förra veckan delta i gemsweeklyphotochallange, för det kändes så kul. Veckans ord är Fluga.
Flyg, fula fluga, flyg, och den fula flugan flög!

Ordet fluga, i bemärkelsen insekt, är inte precis mitt favoritord. Just nu är läget så på min altan, att jag inte längre kan äta min frukost där. Och det beror inte främst på väder och vind, utan på flugor. Det är ju så när man bor på landet, att ibland är det helt hopplöst, beroende på vilken hage djuren betar i. Nu är de på fel ställe, både djuren och de flygande varelserna.

Det finns många sorters flugor, som blomflugor, bananflugor, husflugor, spyflugor m.f. Och vet ni vad?! De är faktiskt riktigt vackra när man ser dem på bild. Så vackra så det nästan är synd att slå ihjäl dem! Titta bara! Men Paaang!

Bananfluga

Blomfluga (som tur är något förstorad)

Husfluga, som i vanlig storlek är så intetsägande

Spyflugan, som i mina ögon är den förhatligast av dem alla

En fluga kan också vara en modenyck, en trend. Men i motsats till trenden, som är något som är här för att stanna, så är flugan något som snabbt blåser över. Jag tror, i så fall, att flugan som rosett, kravatt, halsduksrosett, varit just en fluga och inte en trend, förutom för ett fåtal. Och en som vekligen tagit till sig det som en trend är Johan Hakelius, skribent och författare, och dessutom bördig från mina hemtrakter. Han har anammat den engelska klädstilen och bär ofta fluga.

Han kallar sig inte längre anglofil utan säger att:
"Det har gått över i en besatthet. Snarast är jag angloman -
en överdriven beundran för allt engelsk." (enligt UNT)

Det är ju inte det allra lättaste att knyta en fluga, 
så här följer en liten beskrivning

Men man kan också knyta en annan sorts fluga. 
Det är ganska lätt, säger en som själv fiskar. Man kan an-
vända lite av varje som finns hemma. Det behövs en krok,
lite hår från en hund/katt eller någon fjäder samt lite garn.

Det finns mängder av olika sorts färdiga fiske-flugor att köpa,
men det är roligare att knyta sina egna, säger fiskaren.

Och sist men inte minst ser vi här C.R. Nyberg (1858-1939) med sin flygmaskin "Flugan" på en bana på Lidingö. C.J. Nyberg var en svensk uppfinnare, entreprenör och flygpionjär kallad "Flyg-Nyberg". Han kom dock aldrig upp i luften utan avslutade sina försök 1909.


Försöksflygplanet "Flugan" lär ska finnas till beskådande
på Tekniska Museét i Stockholm


Och om någon skulle ha varit betjänt av ramsan
"Flyg, fula Fluga, flyg, och den fula Flugan flög"
så var det väl C.R. Nyberg







Kommentarer

  1. Här var det minsann några tolkningar jag inte tänkt på alls. Bra jobbat!
    Visst är flugor vackra som makron, fotade av en eller fler mästerfotografer. Jag bor ju i lägenhet, så vi drabbas inte så värst. Har mera besvär med getingar faktiskt.
    Nu fick dessutom flugfiske en helt ny dimension är hos mig. Trodde man fick "samla" daggmask och maggots och sätta på kroken. Hade ingen aning om att det funkade med hundhår. Så mycket man lär sig i blogglandia:-)

    SvaraRadera
  2. Flugor vackra - nää, de ser rent skräckinjagande ut :) Jag bor på landet så jag har många flugor som svärmar runt mig..blää, nu i slutet av juli bits de jäklarna också. Få trodde mig när jag sa det, tills de fick känna själva. Odjur är de:)
    Fina bilder o kul tolkning
    Kramiz

    SvaraRadera
  3. Jag var här igår och kommenterade kanske blev något fel så jag provar igen. Vilken härlig samling flugor - ska säga du fick fler flugor i samma smäll :-)
    Nu ska jag "smälla till" och få med mig lite fler inlägg på din blogg, tack för fin kommentar hos mig och så får vi se om denna kommer med då. :-)

    SvaraRadera
  4. Du bjuder på många versioner av veckans ord! Jag gillar inte flugor som flyger men bilderna är fina. Nu har jag äntligen fått se hur man knyter en fluga, det ser inte så svårt ut. Alltid lär man sig något på bloggen!

    SvaraRadera
  5. Vad jag lär mig av er vilken fantastisk kombo av flugor du fått till, måste säga att bananflugan var riktigt läskig ...
    Tack för att du är med och ger oss din tolkning av veckans ord
    KRAM

    SvaraRadera
  6. Vilken gedigen samling av flugor i variation.Härlig tolkning av veckans temaord. Och jag som med lock och pock lyckades få till en här hemma. Nog den enda fluga jag sett i sommar. Men de verkar ha spridit ut sig i landet.
    Kul med denna vers. Jag hade också med den och fick lära mig den av min mamma som tvååring, i början av 1950-talet. Och bara för att jag skulle uttala F-ljudet mer tydligt.

    SvaraRadera
  7. Jag hittade in till Gems veckoord för några veckor sedan, och tycker det är jättekul att klura på det.
    Visst är det härligt med alla dessa små "sayings:ar", Ditte. Dem fick man lära sig som liten och tyckte det var så roligt när man äntligen kunde rabbla dom! Det var ju "sju sjösjuka sjömän", "sex laxa i en laxask" o.s.v.

    SvaraRadera
  8. Dessa makrobilder är verkligen intressanta men de gör min inte särskilt mer väl inställd mot flugvärlden!

    SvaraRadera
  9. Heisann, fascinerende nærbilder, det er jo ren kunst!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30