Biverkningar av biverkningar

Vad är det vi stoppar i våra kroppar egentligen? Ja, det kan man verkligen undra! För ett år sedan besökte jag akuten p.g.a. skenande hjärta och värk i vänster arm. Turligt nog visade det sig inte vara något fel på mitt hjärta, men däremot hade jag högt blodtryck. Jag fick medicin utskriven, Enalapril, som till en början fungerade helt okey. 



Allt eftersom fick jag fler och fler konstiga symtom, men satte det inte i samband med medicineringen förrän en vän till mig påpekade att hon fått väldiga biverkningar av just den medicinen. Hon hade bl.a. fått blödande magsår, och då jag under hela våren haft värk i övre delen av magen, så blev jag orolig. Dagliga intag av Pantoprazol, på läkares inrådan, gjorde att smärtan avtog men jag mådde inte bra. 

Tog kontakt med min vårdcentral för att eventuellt byta blodtrycksmedicin. Läkaren sa att alla mediciner provas ut på män, och att kvinnor oftare får biverkningar av dem än männen. Nu fick jag något som heter Candesarstad. Tog alltså den plus Pantoprazol varje dag. Och fick en hjärtklappning utan dess like, vilket var en av biverkningarna till Enalaprilen. Jag drog mig för att gå till sängs, för det var då det satte igång. 


I bipacksedeln för Candesarstad står det att oregelbunda hjärtslag kunde vara en biverkning. Kom på att jag skulle kolla biverkningarna för Pantoprazolen också. Och där skulle ni sett! Förutom yrsel och snabb hjärtrytm, så kunde den ge illamående,kräkningar, väderspänningar, förstoppning. smärta och obehag i magen. En medicin som man tar för att man har problem med magen! 

Dessutom kunde den ge muntorrhet, förändrat smaksinne eller total smakförlust samt stickningar och domningar m.m. Det här var tre av de symtom som jag uppgav vid läkarbesöket. Jag har alltså helt tappat smaken, fötter och underben känns bortdomnade och muntorrheten är stor. Förutom då att mitt hjärta går sin egen väg. 

Vid senaste provtagningen tyckte provtagaren att många symtom som jag hade påminde om covid 19, så hon tyckte att jag skulle testa mig för det. Fick ett negativt provsvar i går vilket var skönt.


Men vad gjorde jag då åt hela situationen? Jo, på gott och ont slutade jag med Pantoprazolen för två veckor sedan. Och kan ni tänka er! Hjärtfrekvensen minskade betydligt bara efter några dagar, smaken börjar återvända och magsyran står mig upp i halsen! Bikarbonat och Gaviscon har blivit min hemmakur. 😖 Några bättre förslag? Domningarna får jag nog dras med, men jag har köpt en massageplatta för fötterna. Få se om det hjälper. 

Innan jag åkte in på akuten för ett år sedan så mådde jag ganska bra, förutom att jag hade oregelbunden hjärtrytm och just vid det tillfället hade smärtor i vänsterarmen. Efter medicinering har jag alltså fått allehande symtom som dessutom verkar förvärras av olika pillerintag. Och jag har väl aldrig mått så dåligt, rent fysiskt, som under det här året! Så, vad är det egentligen vi stoppar i oss?! 

Kommentarer

  1. Jag tar också Enalapril för högt blodtryck, men känner inte av några biverkningar. Jag fick den medicinen eftersom blodtrycksmedicin ofta sänker pulsen, och min är redan så låg så jag går på årliga kontroller för att se om jag måste ha pacemaker. Än så länge har jag klarat mig ifrån det. Inte kan det var bra med alla piller vi stopprar i oss, men ibland kanske det är nödvändigt. Kram

    SvaraRadera
  2. Ibland är det ju nödvändigt, men man ska nog själv vara väldigt uppmärksam på hur olika tabletter påverkar varandra. Så skönt att det funkar för dig. Det hoppas jag att den här nya ska göra för mig också. Men halsbrännan är ett dilemma!!
    För något år sedan gick det ett program om Sveriges bästa äldreboende och där var det en professor Yngve från Umeå som deltog. Han var helt inne på att äldre ofta felmedicinerades. Än så länge är jag ju så pass klar så jag kan ifrågasätta själv, men hur blir det sedan?
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Ja, det kan man fråga sig. Vad stoppar vi i oss. Själv tar jag bland annat Candesarstad men har inte haft några biverkningar, men jag äter inga magmediciner heller förstås. Drömmen vore ju att inte behöva äta någon medicin alls, för alla piller har ju tyvärr biverkningar. Å att blanda olika mediciner är ju nästan en vetenskap när man läser "packsedlarna" på fass.se.
    Det enda jag lärt mig är att justera dosen själv, typ efter behov. Det verkar funka och min husläkare är med på noterna.
    Nu hoppas jag att du successivt blir bättre:-)

    PS. Du kan testa receptfria Rennie mot magsyra. Min man tar dom och är väldigt nöjd.DS.

    SvaraRadera
  4. Käkade också Enalapril och fick en enorm torrhosta. Slutade med den och nu äter jag Candesartan, ibland får jag Candesarstad, nu mår jag bra. Trist med alla biverkningar!
    Kram Inger

    SvaraRadera
  5. Skönt att höra att ingen av er fått biverkningar av Candersarstad! Då hoppas jag detsamma för mig. Torrhosta var ytterligare en biverkan som jag fick av Enalapril. Tack för tipset om Rennie, Det tar jag till mig. Kram på er!

    SvaraRadera
  6. Åh Kina, det du skriver sänder otäcka minnen och obehagsrysningar genom mig. Jag förstår dig så väl. Ja, visst undrar man vad det är vi stoppar i oss. Varje söndag när jag portionerar ut kommande veckas piller säger jag alltid: Dags för veckans giftdos!
    Vidare nu till min historia:
    För ca 18 år sedan fick jag Enalapril. Efter EN enda tablett fick jag värsta hostan, hög feber (39-40°) och tappade rösten totalt. Jag blev jättesjuk. Det blev en sorts "kemisk luftrörskatarr". Har alltid haft besvärliga luftrör och sa till läkaren att medicin som kan ge rethosta inte var lämplig för mig. "Men den är så bra", sa hon. Jag borde ha vägrat, jag känner ju min kropp.
    Febern satt i flera veckor och hostan i flera månader och efter detta blev mina luftrör aldrig riktigt bra igen.
    Anmälan om svåra biverkningar skickades in (så jag finns med i Enalapril-statistiken) och på min journal finns sedan dess en varning för den typen av medicin.
    Enalapril är ett av de läkemedel som ger mest biverkningar, av alla. Förvånande att eländet fortfarande får skrivas ut överhuvudtaget.
    Två gånger har jag även reagerat kraftigt på antibiotika så det finns varning på min journal om det också.
    Jag är MYCKET försiktig med mediciner och har alltid en ordentlig diskussion med läkarna ("är de här pillren verkligen nödvändiga?"). Och flera gånger har jag faktiskt vägrat att ta mediciner man skrivit ut. Jag är specialist på min egen kropp och det är JAG som får dras med eventuella biverkningar. Så jag kräver att man ska lyssna på mig.
    Efter min hjärtinfarkt i februari 2019 blev mitt "då-och-då-förmaksflimmer" konstant så nu måste jag tyvärr ta rätt hög dos av betablockerare, Metoprolol, och den medicinen kan ge smakförändringar. Så nu har jag nästan ingen smak och lukt längre.
    Det här blev an lååång kommentar — förlåt! — men jag blev så rörd av din berättelse. Önskar och hoppas innerligt att du ska börja må bättre. Varm kram!

    SvaraRadera
  7. Väldigt intressant att läsa ditt inlägg Anita! Än så länge har jag inte fått några andra biverkningar av den nya medicinen, men magen är bättre och smaken börjar som sagt återvända. Torrhostan är också bättre, men domningarna i fötter och ben får jag nog dras med. Likaså hjärtklappningen, som dock blev bättre när jag slutade med Pantoprazolen. Men livet leker, för det finns dom som har det MYCKET värre än jag! Kram till dig!

    SvaraRadera
  8. Ojoj, eländigt med biverkningar, man får verkligen fundera över om man ska utsätta kroppen för medicinerna som ger starka biverkningar. Jag har en medicin som inte kan ersättas av andra och där doktorn tydligt deklarerat att det är bara att stå ut! Känner till bägge medicinerna du nämner, har nog i perioden använt bägge mot högt blodtryck. Nu har jag felodipin och candesartan mot blodtrycket. Om man nu måste ha biverkningar kan man inte tappa aptitet åtminstone? "Ler".....Hoppas du hittar rätt i medicindjungeln

    SvaraRadera
  9. Ja det var en from önskan till biverkning Paula! Fast samtidigt är mat ett av livets glädjeämnen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30