Fem en fredag v. 52: God Jul! II

 
för igår var det Julafton!

Och idag tänker jag svara på elisamatilda.se:s sista "Fem en fredags-frågor" för detta märkliga år, och samtidigt tacka Elisa för det här året. Jag tycker det är så trevligt med de här frågorna, så jag hoppas du orkar hålla igång det även nästa år, Elisa. God fortsättning på alla helgerna nu. Nästa fredag är vi inne på ett alldeles nytt år. Ett år som förhoppningsvis, så småningom, blir bättre än det som gått! Nu till frågorna:

1.  Hur blev julen som den brukar vara?
Som vanligt blev det ju faktiskt med julmaten. Trots att vi varje år säger att så här mycket mat behöver vi inte göra till nästa jul, så dignar julbordet av allt, och massor av allt! Och gott är det förvisso, men inte att äta rester i dagarna sju! Godisbordet är lika överfullt! Det är skumtomtar, chokladaskar, gröna kulor, knäck, ja jag vet inte allt. Varje sak väger lätt, men konstigt nog visar vågen på 3-5 kg + i början på varje år. Men det är det värt, säger jag, och stoppar in ytterligare en chokladbit i munnen!


2.  Vad hände i år som inte hände förra julen?
Det tråkigaste som hände var att vi som brukar fira jul tillsammans inte kunde göra det på grund av rådande läge. Ssu-Pi´s (min sonhustru) syster och svåger firade för sig, och deras två döttrar med pojkvänner firade för sig. Det var som tio små negerpojkar (får man säga så nu för tiden?), och kvar blev bara fem. Men jag är ändå glad att jag kunde fira tillsammans med mina älskade barnbarn och deras föräldrar. 

En annan sak som hände i år, var att tomten uteblev! Jag tror att han tillhörde riskgruppen! Eller är det månne så att barnen blivit för stora? Hur som helst så saknade jag både släkten och tomten!

Även tomtar kan behöva lite lugn och ro!

3.  Vad tittar du på varje jul?
Det måste ju bli Kalles Jul då, för det tittade vi faktiskt på. Sedan var det dåligt med TV-tittandet. Såg bara en skymt av årets julvärd Lars Lerin, som ju är en av mina absoluta favoriter med sitt lugna värmländska språk. 


4.  Hur spenderar du helst juldagarna?
Att umgås varannan dag och vara för mig själv varannan är väl guldläge. Då kan man äta tillsammans och spela spel och riktigt rå om varandra, och där emellan krypa upp i en fåtölj med en god bok och lite godis och något drickbart inom räckhåll. Det är en bra kombination!


5.  Vad är det godaste på julen?
Jag har faktiskt en favorit sedan några år. Ssu-Pi kokar grönkål i grädde, och på det lägger hon knaperstekt bacon. Det är så otroligt gott att äta till t.ex. skinkan. Janssons frestelse är också en favorit.

Det är godare än det ser ut!

¤¤¤¤¤¤¤

Ja, då vill jag bara tillönska er ett gott slut på detta år
och en betydligt bättre fortsättning på det nya året!

Gott Nytt År! 
Kommentarer

 1. Det är inte vad vi äter mellan jul och nyår som är det farliga. Det man ska se upp med är det man äter mellan nyår och jul.

  Jag gillade också Lars Lerin. Men så är jag ju värmlännings också :D

  SvaraRadera
 2. Grönkål i grädde får jag testa, nu när maken äntligen har börjat äta det, mest kranvatten här.

  SvaraRadera
 3. i år blev julbordet mycket spartanskt eftersom varken barn eller barnbarn fick lov att komma. men en grönkålssallad hade vi. är det inte långkål din svärdotter gör?

  SvaraRadera
 4. Vi som inte äter vanligt godis men gärna chokladkulor hade nog förätit sig på dom redan innan jul, så vi hade inget godis alls..... Inte ens nån efterrätt utan då åt vi istället Stilton med portvin istället. Fast inget smakade gott så även det fick man tvinga i sig.....
  KRAM & god fortsättning/Susie

  SvaraRadera
 5. Lerin är trevlig att lyssna på. Liksom Lady och Lufsen, men såg inte dem i år. Det blir att äta både det ena och det andra men vi brukar prata om hur mycket vi åt förut, och ja jag blir mätt bara jag tänker på det, så lite positivt kanske, men det blir ändå en del ;) Ha en fortsatt skön jul.

  SvaraRadera
 6. Om du inte har sett Lars Lerin kan jag varmt rekommendera att du kollar in sändningen på svtplay. Det gjorde jag igår kväll. Jag har ju träffat honom irl, och var verkligen nyfiken. Han var helt fantastiskt och upplägget väldigt annorlunda. Har faktiskt aldrig tittat på programmet förut, men jag ångrar inte att jag gjorde det igår kväll.
  Tror att de flesta som har barn och barnbarn hade en minst sagt annorlunda jul i år. Om jag tänker på alla som verkligen följer restriktionerna och sedan ser/läser jag om fester som bratsen håller i Djursholm blir jag verkligen arg...

  SvaraRadera
 7. Bilden på ditt julbord är både vacker och imponerande - wow så mycket käk och så gott det ser ut!

  SvaraRadera
 8. Gillar inget som är kokt i grädde, inte stuvade grönsaker heller. Men kål gillar jag, absolut. Lerin var jättefin julvärd! Se på play som *BP säger. Det var så trist i år att inte kunna träffa barn och barnbarn och barnbarnsbarn men enligt uppgift skrek de två bebisarna sig igenom julafton, och det kan jag gott vara utan, haha! Hoppas de lugnat ner sig till nästa jul...
  Så där vackert julbord har jag bara sett när jag ätit julbord ute, wow, skulle ätit mig halvt medvetslös..

  SvaraRadera
 9. Tittar in och önskar en god fortsättning på julen!
  Grönkål i grädde låter mums! Jag är väldigt förtjust i sillen, laxen och Janssons frestelse!

  SvaraRadera
 10. God Fortsättning på julen och Gott Nytt År! ❤️

  SvaraRadera
 11. Kommer för att önska dig ett gott slut på 2020 och
  Ett gott nytt 2021.
  Vi hörs nästa år :)
  Kramiz

  SvaraRadera
 12. God fortsättning allihopa! Vi ses nästa år! 🥰 Kram på avstånd! 💥🕛

  SvaraRadera
 13. God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning