Fem en fredag v. 2: Nonsens

 

1.  Vilken vara tror du mest sällan köps i en matbutik?
Sardeller! I alla fall av mig! Tycker dom smakar vedervärdigt, men man kan säkert vänja sig, precis som man kan vänja sig vid koriander.

Mia Gahne skriver följande i september 2019:
"Sardeller är havets svar på koriander. Antingen hyllar man dem till skyarna eller också skyr man dem som pesten. Väldigt sällan något mittemellan.

Visst kan de vara så ettersalta att det formligen kryllar sig på tungan, inte heller luktar de särskilt gott. Men de har en enorm inneboende förmåga att lyfta andra smaker. Det handlar helt enkelt om att lära sig betrakta sardeller som en krydda i stället för en fisk. Testa att låta några sardellfiléer smälta med i köttfärssåsen så fattar du vad jag gaggar om. Sardellen är en simmande umamibomb och ett ypperligt sätt att tillföra den där femte grundsmaken som är ack så svär att definiera." 

Tro det den som vill!
2.  Hur ser din morgonrutin ut?
Vaknar av radion 08.27 pip. Lyssnar på lokala nyheterna innan jag släpar mig in i badrummet och sätter på mig mina gympakläder. Hasar mig ner för trapporna, sätter på musik (alltid John Fogerty), och sedan blir det fart på kärringen! Gympar en halvtimme och sedan går jag upp och äter frukost innan jag gör mig i ordning för dagen.

Bli mjuk och go med Orsakompassen

Idag rubbades dock mina rutiner för när jag vaknade var det -14 grader ute, och +15 grader inne. Nu förstod jag varför radion inte slagit på. Strömavbrott! Jag kröp, inte utan glädje, tillbaks ner i sängen. När klockan hunnit bli tio, och ingen ström kommit tillbaka, kände jag mig nödd och tvungen att kravla mig upp. Plockade fram mitt gasolkök, som jag fick i julklapp för några år sedan, och brassade frukost på det. Inga ägg idag utan välling och kaffe med smörgås, och tända ljus överallt för värmens skull. Ett par timmar senare kom strömmen tillbaks. 

3.  Vad blev förra årets bästa köp?
Förra året var annorlunda på många sätt. Jag har väl aldrig någonsin gjort så få inköp. Och sparkontot bara växer! 😜 Äsch då, jag bara skoja! Men få inköp blev det! Men vad jag är nöjd med är en byxkjol som jag köpte i slutet av året. Tittade på den flera gånger under sommaren, men tyckte den var alldeles för dyr. Så fick jag se att presentkortet jag fått i just den botiqen höll på att gå ut. Och av någon märklig anledning hade butiksägaren hängt undan ett exemplar av just den byxkjolen, en i precis min storlek. Så den måste ju vara ämnad för mig, eller hur!?


4.  Om du fick ett års gratis förbrukning av något, vad skulle det vara?
Ägg! Helt klart ägg! Det går väl inte att önska sig i nedanstående form, men jag nöjer mig gott med helt vanliga närvärpta ägg från Landsberga Gård. Jag äter två ägg till frukost så gott som varje morgon, och dessutom gör jag ofta omelett och andra äggrätter. Min pappa, som hade kärlkramp och högt blodtryck  blev avrådd att äta ägg, då det skulle höja kolestorolet. Det är något som man helt tagit avstånd från nu. Tvärtom sägs det numera att ägg är nyttigt för både det ena och det andra.


Världens finaste ägg (saxat ur Bbys Magazine)

Fabergéäggen tillverkades mellan 1885 och 1917 och anses vara bland det bästa
som juvelkonsten någonsin uppvisat, liksom en av Rysslands främsta kulturskatter. 

Det allra första beställdes av ryske tsaren Alexander III som en påskkpresent till
tsarinnen Maria Fjodorovna, som blev så förtjust att de gyllne äggen därefter blev
en årlig tradition. Den kunglige hovleverantören Peter Carl Fabergé fick i uppdrag
att varje påsk presentera ett nytt unikt ägg med en överraskning inuti.

Nicolaj II av Ryssland tog så småningom över denna tradition och gav i sin tur
de unika äggen i påskgåva till sin fru Alexandra Tjodorovna och till änketsarinnan.

Totalt tillverkades 57 ägg. Det sista kejserliga ägget, "the Steel Military Egg",
skapades 1916 i Fabergés verkstad på beställning av Nikolaj II, innan revolutionen
kort därefter tvingade bort honom från tronen.

Under denna turbulenta period försvann några i glömska och andra blev stulna,
men vad man vet lämnade enbart ett ägg Ryssland, vilket skedde 1918 
då Maria Fjodorovna flydde landet.

5.  Vad skulle du döpa din båt till om du hade en?
Den skulle helt klart heta Livräddaren, mest för att på ett positivt sätt peppa mig som är, om inte livrädd så ända ganska rädd för vatten och båtar. Min mardröm är faktiskt att köra ner i vattnet med en bil, och inte kunna ta mig ur/upp. Och ändå tycker jag att vatten och hav är otroligt fascinerande! Men på min båt skulle det ingå en livräddare av kött och blod också. Då skulle jag kanske känna mig trygg!!


Ha en trevlig helg! 
Nu ska jag gå in och läsa era svar på elisamatilda.se:s frågor!












Kommentarer

  1. Jaså är det Fabergéägg de heter, de där som ligger i en kartong i garaget? :D

    SvaraRadera
  2. Ja men så är det Roberg! Var rädd om dom! 😁

    SvaraRadera
  3. Förlåt RoberT, men fingrarna slinter!

    SvaraRadera
  4. läskigt med strömavbrott när är det så kallt, var på gymmet igår och promenerade 9 km med sonen i kylan, ha en bra dag.

    SvaraRadera
  5. Ägg är bra på alla sätt och vis! Idel fördelar.
    Vi har en sak gemensamt, rädslan för drunkning. Jag är inte alls rädd att åka båt, då är rädslan borta, men simma på djupt vatten, hujedamej! Ändå kan jag simma.
    Trevlig fredag!

    SvaraRadera
  6. Om strömavbrottet blir långvarigt så är det inte kul. Vi har strömavbrott ganska ofta här ute. Men varma kläder och något att koka vatten på och så tända ljus förstås, då går det ganska bra-
    Jag kan känna en viss rädsla även när jag åker på de här stora båtarna. Men drunkning ska ju vara en härlig död sägs det. Hur nu någon kan säga det?! Är man död så kan man ju inte berätta om hur det var! 😜

    SvaraRadera
  7. så ambitiöst att gympa varje morgon! det borde jag verkligen införa som rutin. jag gillar både sardeller och koriander. ska jag äta pizza så får det bli napoletana med sardeller på. koriander kan jag ha till allt möjligt

    SvaraRadera
  8. Hadde man hatt hyllen full av slike egg så kunne man slappe av resten av livet...

    SvaraRadera
  9. Jag bara ler, med hela ansiktet, du är helt underbar!Sardeller, precis som du konstaterar, de är en krydda, piffar upp det mesta, äts inte på något annat vis!Sen applåderar jag till din morgondisciplinsjympa, jag har just kommit igång med Jympa med Sofia på SVT men jag väljer när under dagen den passar in, o dessvärre så passar den inte alls in vissa dagar, mysko! Äggoman är jag också, men fabergeäggen verkar svårtuggade så dom får vara. Har prenumeration hos lokal äggleverantör varje vecka.
    Jag har stor respekt för vatten, men älskar både sjön och havet, ett liv på vatten skulle jag vilja uppleva, vill bo på en husbåt!
    Trevlig helg och kram från pörtet

    SvaraRadera
  10. Sardeller har jag nog aldrig köpt - tror jag. Är det inte samma "sak" som firren som hamnar i Janssons? Men Janssons gillar jag i och för sig, fast jag lagar den aldrig själv.

    Du har helt rätt, sparkontot har växt, och då menar jag inte att det växt tack vare nollprocentig ränta;-) Men din byxkjol är så himla cool. Om du som jag gillar kläder som är aningen annorlunda kolla här: https://floryday.com/

    SvaraRadera
  11. Mrs C, jag skulle nog inte vara så ambitiös med gympan om det inte vore för det resultat jag fått. Har värk i mina leder, och tidvis har det varit stora problem att vända sig/sova nattetid. Helt borta nu!
    Jaa Lillian, hade jag bara ett av dom äggen så skulle det vara en bra pensionsförsäkring.
    Paula, det glädjer mig att ditt ansikte ler när du läser mitt inlägg, och inte förvrids i tårar! 😂
    BP, sardeller är inte samma som anjouvis som används i Janssons. Men i engelska recept benämns/heter sardeller anchovy. Därav sammanblandningen. Anjouvis är jättegott! Jag har varit inne på floryday lite då och då. Dom har så mysiga kläder. Men jag är inte riktigt sams med det här att skicka efter. Vill gärna prova först. Jag vet att man kan skicka tillbaks men det gör det så mycket krångligare.
    En fortsatt bra helg till er alla! Kram!

    SvaraRadera
  12. Jättesnygg byxkjol och Faberge-äggen är sååå vackra. Jag beställde från Floryday en gång 2018. Fina kläder men de kom antagligen från bortre Kina (o det tänkte jag inte på när jag beställde) så det tog en oändlig tid innan de kom o alternativet att skicka tillbaka blev omöjligt eftersom jag åkte till USA på längre tid då. Sydde om litegrann så jag kunde använda allt. Beställer nog inte igen.

    SvaraRadera
  13. Men så härliga svar, ler och kan inte låta bli att skratta högt när jag läser. :) gympa är bra för mycket, jag kör stretch på morgonen fast jag kallar det fräckt för gympa ;) sen kör jag lite på jobbet men inga tuffa övningar, lite stel av mig, i kroppen alltså....trevlig helg!

    SvaraRadera
  14. Håller med Mia Gahne att sardeller inte är fisk utan en krydda. förr hade man ju alltid det till såsen när man stekte helgsteken...fast jag är inte nån användare av det! Men det finns annat jag tycker smakar värre; Vitlök som folk säger smakar starkt - vilket jag älskar - men som bara smakar kvalmigt enligt mig. Och så en ny modern sallad; ruccola. Hemskt, förstör smaken direkt på allt i sallader!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  15. OJ! Gympar du varje dag? Då gissar jag att du inte får biverkningar som jag. Jag har boken om Fabergéäggen och tittar ofta på bilderna. Vilka smycken! Ha en trevlig söndag.

    SvaraRadera
  16. Jag är jätteglad åt min byxkjol Ingegerd! Din upplevelse av att skicka efter kläder är lite som jag trott, men Floryday har fina kläder.
    Vitlök bara älskar jag! För många herrans år sedan tyckte jag att folk som luktade vitlök stank. Nu märker jag det inte ens. Är säker på att jag själv går omkring och stinker vitlök ibland! 😋 Ruccola måste jag blanda med andra sorters sallad, och då blir det en pikant smak.
    Gunnel jag tar faktiskt en dag/vecka då jag inte gympar. Den kallar jag "latdag"!
    En trevlig söndag och kram skickar jag till er alla!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30