fredag 5 februari 2021

Fem en fredag v. 5: Årshjul

och elisamatilda.se har funderingar runt vårt årshjul!

1.  Vilken månad tycker du alltid känns längst?
Utan tvekan november. Jag älskar hösten med alla dess färger och dofter, men i november har alla vackra färger oftast förvandlats till grått, svart, kala grenar som sträcker sig som fångande klor efter mig och min sinnesfrid. Har under de senaste 15 åren mer och mer börjat närma mig en höstdepression! Som tur är fyller min son år i november och även en del andra kära personer, och det får mig att tänka på att även denna månad har fört med sig ganska mycket gott! 

Det här är november månad för mig!

2.  Vilken tid på året går fortast?
Det är våren tycker jag. Den går nästan spårlöst förbi, och så plötsligt är det sommar.


3.  När på året är du som gladast?
Jamen det är ju på sommaren! Det är som om allting, inte bara växtligheten, utan också vi människor vaknar till liv och börja leva på något vis. Vi umgås på ett annat sätt, vi är ute i naturen på ett annat sätt. Allting känns så oerhört mycket lättare!


4.  Hur skulle ditt år se ut, vädermässigt om du fick välja`
Då skulle våren komma någon gång i början på mars och utvecklas så sakteliga fram till skolavslutningen då full sommar skulle råda. En lång och lagom varm sommar, med sol på dagarna och regn på nätterna. I slutet på september börjar träden så smått byta färg, och höstens hela färgprakt skulle vara enda fram till mitten på december. Och plötsligt när jag vaknar en morgon, så är hela världen (i alla fall i Sverige) vit! Snö och runt 5-6 grader kallt till i februari. Sedan när barnen haft sitt sportlov så börjar våren så smått spira. Och påskyndar våren genom att handla hem tulpaner. Det här låter väl bra!

Jag lockar fram våren med en kasse tulpaner

Det allra första vårtecknet brukar vara tussilagon.
Tänk så glad jag blir när den dyker upp vid vägkanten!

Blåsippan ute i backarna stå.....

Men farmor! Den är faktiskt fridlyst!

Och plötsligt är det sommar, och livet leker!

Så småningom övergår sommaren till höst, och nu njuter vi av alla underbara färger 
och doften av höst.

Och en morgon när jag vaknar är hela världen vit!

5.  Vilken är din favorithändelse som återkommer varje år!
Där är inte heller någon tvekan från mitt håll. Julen är verkligen det högtid som jag absolut inte skulle vilja vara utan. Och så har det varit enda sedan min barndom. Det är något alldeles speciellt. inte bara med julens budskap, för det tror jag att de flesta inte bryr sig ett dugg om, utan just det här med gemensakapen och glädjen. Man träffas och umgås med familjen, äter, spelar spel och bara är! Och alla ljus! Jag bara älskar julen! 


Det här var många år sedan, men mina barnbarn  
hjälpte koncentrerat till att klä min gran. Det var 
så underbart att se det färdiga resultatet. Nästan
alla julgransprydnaderna satt längst ner på granen!

Det var den finast klädda granen jag någonsin haft! 💖

¤¤¤¤¤¤¤

Ha en trevlig helg!


 

13 kommentarer:

 1. barnbarn som klär julgranen är underbart. i november tänder en ljus och tänder ännu flera ljus i december. det är trevligt med olika årstider

  SvaraRadera
 2. gillar verkligen alla olika årstider, sista oktober får man passa på att fira Halloween, en färgklick under den mörka hösten 🍁🍂🎃🕸

  SvaraRadera
 3. Så roligt med barnbarnen och granen :D

  SvaraRadera
 4. Vi har ju inga barn och därför inga barnbarn, men dom såg ut att älska julen dom också. Fast jag behöver inga barn omkring mig på julen, jag blir som ett barn själv!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 5. Vilket glädjespridande bidrag till temat!
  Gillar dina svar och inte minst dina bilder som illustrerar din text på ett perfekt sätt. Fotot med skogen och alla höstfärger är en höjdare:-)
  Dessutom lärde jag mig en sak igen här, nämligen att blåsippan är fridlyst. Det visste jag inte. Tror att jag inte ensam om det.

  SvaraRadera
 6. I november gäller det att ta tillvara på alla tillfällen, såsom födelsedagar, hallowen, tända ljus, äta gott för att lätta upp det hela.
  Barnen tycker verkligen att det är kul med jul, vilket jag tror att vi vuxna spillt av oss på dem. Fortfarande älskar dom att klä granen, men nu som 11 och 14-åring är de väldigt noga med symmetrin när de hänger upp pyntet! 🥰 Själv är jag också lite av ett barn när det gäller jul.
  Blåsippan är i alla fall fridlyst i våra trakter, men jag vet inte om det är så i hela landet. Måste googla! 😁

  SvaraRadera
 7. November brukar kännas lång och trist, men i år har januari känts som en evighet. Men tiden är ju så märklig nu på så många sätt. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Håller med dig om en hel del, våren är väldigt blöt men snösmältning och tjälen som går ur jorden när man bor på landet, inte så kul när man har hund som är skitig hela tiden mellan mars till maj...haha
  November är en skitmånad, och dessutom fyller jag år då. Men jag firar inte födelsedag. Inte just andra högtider heller, motvallskäring kan man kalla mig. Julen är barnens högtid, alla gånger, men jag tänker mest på alla som blir åsidosatta, som bara kan drömma om en riktig jul och det gör mig ledsen. Jag skulle gärna jobba som volontär på julhelgen för att skänka andra lite värme och glädje. Men visst har vi det bra med hela fyra årstider att njuta av?

  SvaraRadera
 9. Ungefär likadana idéer som jag har om året!
  Vilka vackra bilder du illustrerat året med!
  Ha en fin helg! Inger

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder ... och bra svar! Kul att läsa allas olika svar om årstiderna :)

  SvaraRadera
 11. Ett härligt inlägg med frågor som jag kan bejaka och så fina bilder därtill, så anpassade till årstiderna.
  Bilden på barnbarnen är ljuvlig och vacker gran!

  SvaraRadera
 12. Vi är förvånansvärt många som tycker lika ang årstiderna. Av 24 inlägg är det en klar övervikt (12) som tycker att november känns längst, och 8 som väljer januari.
  Har förresten googlat på blåsippan, och den är fridlyst i hela landet, men på olika sätt (Naturvårdsverket).

  SvaraRadera
 13. Fina bilder och tänkvärda svar. Det är fint med årstidsväxlingarna men här uppe i norr är vintern alldeles för lång. Och våren för kort. Ibland går vi nästan från snö till försommar. Jag har alltid älskat hösten mer än både våren och sommaren så idealåret kunde bestå av sex månader höst. De andra tre årstiderna fick samsas om de återstående. :)
  Trevlig lördagskväll!

  SvaraRadera