fredag 14 maj 2021

Fem en fredag v. 19: Överflöd

Fredagens ställningstagande hos elisamatilda.se handlar om överflöd.


Och ett överflöd på det mesta, det har vi, men bara i den rikare delen av världen. 
Man behöver bara titta in i min lilla del av världen! Hur mycket onödigt finns det inte där?

1. Vad har du för mycket av hemma?
Det är både det ena och det andra. Har börjat plocka i skåp och lådor inför min förestående flytt, och herre gud! Jag hittade 13 wettexdukar (disktrasor), 16 gröna svampar, 10 hänglås, ja jag vet inte allt! Jag behöll 4 lås (kanske behövs i stan!), resten delade jag ut till mina glada grannar. Disktrasor och svampar är väl inget man delar med sig av, men jag får se till att inte köpa på mig fler. Och alla mygg-medel, klistertuber/flaskor! Hur har jag tänkt? Inte alls!


2. Vad skulle gärna fyllas på automatiskt i din kyl?
Ägg!! Jag äter två ägg varje frukost och dessutom gör jag en massa annat med ägg, så det är alltid slut! 

3. Vad är det mest onödiga i världen?
Om jag fick önska ohejdat och vilt så skulle jag önska att all alkohol i världen försvann. Alkohol är egentligen onödigt! Neej, jag är inte nykterist, och jag tycker det är jättegott att ta ett glas vin till maten ibland. Men om jag väger det mot den skada som alkoholen ställer till med, så skulle jag gladeligen avstå!

Det här grundar jag dels på egna erfarenheter i nära relationer, men också på alla de barn och ungdomar som jag arbetat med, under många år, i grupper för barn till missbrukare. Barn vars livserfarenheter vida överstiger vad många av oss vuxna aldrig kommer i närheten av.

Nu säger nog många, att de allra flesta klarar ju av att dricka på ett civiliserat sätt. Ja, du och jag kanske, men så länge alkoholen finns så klarar inte de beroende av att göra det. Vilket påverkar hundratusentals barn, bara i Sverige, varje år. 

Dricker jag för att det är gott? Eller för att bli påverkad? Om det är för att det är gott så tror jag att tillverkarna skulle komma på metoder att tillverka alkoholfria drycker som är lika goda, om de inte fick sälja alkoholdrycker.

Oj, det märks att jag brinner för det här. Det blev en riktig moralpredikan!

4. Vad är något du alltid har att ge till andra?
Ett lyssnande öra!

5. Vad gör du hur många gånger som helst utan att tröttna?
Kramar på mina nära och kära och talar om att jag älskar dem. Det kan man inte göra nog många gånger. De är ju mina guldkorn i tillvaron!

¤¤¤¤¤¤¤

För övrigt har min vecka gått åt till att ha kontakt med bostadsförmedlingen och den nya hyresvärden. Så nu är alla handlingar underskrivna och inflyttningsdatum bestämt till den 2/8. Bara för mig att sätta igång och röja på vindar och förråd (därav fynden i fråga 1).

Men, jag har också hunnit med att "klä om" min gamla dockvagn som stått på vinden under många år och blivit ganska så luggsliten, precis som dess ägare. Jag fick den av min pappa när jag var fem år, så den är alltså 71 år. Jag har inte mage att göra mig av med den. Resultatet blev ganska bra! Tänker ha en gammal gul mjölkkanna med en krukväxt ståendes i den tror jag.

Före

Efter

Jag har också gett den gamla gunghästen hårman och ytterligare ett öga, samt satt fast sadeln. Hästen fick jag efter en kyrkoauktion där överflödet skulle till återbruket, och mina barnbarn har älskat den här hästen. De vill absolut inte att jag gör mig av med den, för deras barn måste ju få gunga på den säger dom. Så då fick det bli en liten reparation där också.


Nej, nu måste jag återgå till näringarna. Det finns många skåp och lådor att gå igenom.

Ha en riktigt trevlig helg!

 

10 kommentarer:

 1. Jag håller nog med dig när det gäller alkohol! Just nu har jag fått i mig några glas likör under det senaste året, men inte nåt vin alls. Har tröttnat på smakerna. Det får man "tacka" cellgiftsbehandlingen för..... *fniss*
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. dricker för att det är gott, men inte så ofta för hälsan, städgrejer kan det ju bli flera av, jag vill ha en speciell färg på mina diskborstar :)

  SvaraRadera
 3. jag tycker att det är gott med ett glas vin då och då. spännande med flytten. ett lyssnande öra har jag också svarat. det kan vara alldeles tillräckligt ibland

  SvaraRadera
 4. Så spännande med flytten, och va duktig du är på att laga prylar! Förstår att du hittar ett och annat nu när du tittar runt i förråden.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Jammen godt jeg ikke skal flytte så jeg må tømme alle skap og skuffer. Kunne brått funnet mye nyttig jeg ikke visste om da.

  SvaraRadera
 6. Känner igen mig med Wettexar och svampar. Man kan ju bara använda en av varje åt gången, ändå köper man 10-pack ofta bara för att det är extrapris på deom.
  Vad gäller alkohol så har Sverige en ganska så ohälsosam attityd mot alkohol, därav så många alkoholister. I Sydeuropa har man en betydligt "naturligare" inställning till mest vin och öl. Har aldrig sett en full spanjor eller italienare, men dessvärre har jag sett massvis av svenska alkoholister. Så japp, jag håller med dig.
  Barnvagnen är ju sååååå fin, älskar den. Min svägerska har en liknande häst som hon fortfarande har ståendes i sitt sovrum. Hästen är lite yngre än din, men lika älskad av alla.

  SvaraRadera
 7. spännande med flytten. Barnvagnen är jättefin. Håller med dig om alkoholen, sett en del saker som inte varit roliga. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Ja kan ni förstå vad man samlar på sig. Min systersonen ringde idag och frågade om han fick komma på fika i morgon. Jag berättade för honom om flytten och sa att jag höll på att röja lite, och att nästa projekt är verktygslådorna (för jag har fler). Eftersom han lämnat verktygslådan hos sin f.d. så ville han gärna titta innan jag gjorde mig av med någonting. Satte igång på en gång och vet ni!? Jag hade 4 hammare, 8 skiftnycklar, 2 hovtänger samt ett par stycken tänger av varje andra tänger och (håll i er nu!) 36 skruvmejslar! + en massa saker som jag inte vet vad det är till för. Hur kommer det här sig? Jo, vid varje dödsfall i vår familj är det jag, ekorren, som tagit hand om allt. Syrrorna är inte lika sentimentala som jag. Och sedan står jag där med fulla skåp och lådor.
  Men jag ringde efter sonen också, så i morgon kommer både han och kusinen på verktygsutställning!
  Visst blev min vagn fin, BP! Jag blev jättenöjd! Pappa skrattar nog där i sin himmel. Men han var lika knasig som jag!
  Det här med alkohol är en svår nöt! Men jag tror att det finns lika många, om inte fler, alkoholister i andra länder. De vi ser på stan är inte ens 10 % av de som har problem. Vi ser det inte utanpå, men i familjerna blir de grymt medvetna om problemet på mer än ett vis! Läste idag i tidningen att 350 000 barn i Sverige växer upp i familjer med missbruk. Av dem är det bara 1 % som får adekvat hjälp!
  Nu tror jag att jag går och sorterar lite wettexdukar! 😁

  SvaraRadera
 9. Dockvagnen och gunghästen är jättefina! Jag är ledsen över att jag inte har några minnen från mitt barndomshem. Flyttade med bara två resväskor till Sverige och mamma flyttade till en liten etta o fick göra sig av med det mesta. Så kan det gå. Men du, varför vill du flytta till "stan", vilken det nu är? Jag borde vara flyttproffs efter minst tjugo flyttar i livet, men detta är den första utan hjälp av någon karl...chauffören (barnbarnets sambo räknas inte, fniss). Förra flytten hittade jag förresten en miljon topz och lika många bomullsrondeller (vilket märkligt namn, haha, var tvungen att gå till badrummet o titta på förpackningen!)...däremot har jag dåligt med verktyg, o ännu sämre är jag på att använda dem. Angående alkohol, jag förstår mycket väl att många barn far illa, vuxna likaså, det leder ju ofta till våld och kriminalitet. Men jag måste säga att när jag dricker så vill jag känna att jag blir lite hipsig. Annars kan jag dricka saft...Berusningsmedel tror jag man inte kan komma ifrån, vi människor är så funtade att vi vill ha något som vi tror ska lyfta oss o göra oss glada. Och för en hel del funkar ju alkoholen som den är tänkt att göra, tyvärr inte för alla.

  SvaraRadera
 10. Du undrar varför jag vill flytta till stan Paula. Faktum är att kroppen blivit skröpligare. Det är tungt att bära dammsugare m.m. mellan våningarna (har 3 våningar förutom vinden), jag känner yrsel när jag ska klättra uppför vindsstegen, min bil startar när den själv vill och jag börjar så smått undra hur länge jag ska köra bil. Dessutom upplever jag, som varit en väldigt social människa, att jag blir mer och mer osocial. Det kan bero på åldern, men också på läge och utbud. Det är mycket krångligare att ta sig in till olika arrangemang, och startar bilen? Men jag kommer helt klart att sakna den här lägenheten, och mest av allt mina underbara grannar! Jag flyttar in till Enköping, Sveriges närmaste stad! 😆
  Idag har jag blivit av med alla överflödiga verktyg, vilket kändes bra både för mig och mottagarna.
  När det gäller alkohol så använde jag det i min ungdom för att bli lite modigare, men det behövs inte nu, för jag är tillräckligt modig ändå. Och även om jag tycker det är gott ibland, så avstår jag oftast eftersom jag måste ta mig hem efteråt. Det ska faktiskt bli skönt, att kunna gå ut och äta och ta ett glas vin till maten. Då kanske jag också blir lite hispig! 😂 Fast saft är inte så dumt det heller! Jag är ganska glad och alert i mig själv, och nu för tiden törs jag visa det, till skillnad från i ungdomens da´r.
  För mig blir det här det 22:dra stället som jag bor på, och förmodligen det sista, om det inte blir "hemmet" innan jag kolar vippen.😇

  SvaraRadera