fredag 24 september 2021

Fem en fredag v. 38: Utflykt

elisamatilda.se är på utflykt den här veckan och vill att vi andra delar med oss av våra erfarenheter runt utflykter. Det gör vi ju så gärna!

1.  Vad gjorde du senast på en ö?
Jag turistade, men framför allt var jag där för att träffa min sonhustrus, Ssu-Pi, släktningar. Det var i/på Taiwan, som både är en ö och ett land. Ett land som kämpar för sin självständighet från Kina! En otroligt vacker ö med mycket vänlig befolkning. Och vilken kultur, för att inte tala om maten! Kan varmt rekommenderas som turistmål!

Här möts Stilla Havet och Indiska Oceanen

2.  När var du senast på en båt?
Det måste ha varit sommaren 2018, då jag åkte färja från Lödingen på Lofoten till Bogne på fastlandet i Norge. Lofoten och Norge har också ett fantastiskt landskap! Jösses så många fina platser det finns!

Färjeöverfarten från Lödingen till Bogne

3.  När hamnade du senast på djupt vatten?
Ja det var vid ovannämnda tillfälle. I den andra bemärkelsen så försöker jag se till att inte hamna i situationer som jag inte klarar av, men ibland är det oundvikligt. Kan bara inte komma på något speciellt just nu. I pandemins isolering så har det som tur är inte funnits så många tillfällen att göra bort sig! 😄


4.  Var åker du för att andas frisk luft?
Det allra bästa för både andning och själ är ju att fjällvandra. Men här i stan har vi också många underbara parker som skänker vila åt både kropp och själ. Sedan är det alltid en speciell luft och känsla när man är nära vatten tycker jag.

Storulvån 2020

5.  Hur värmer du upp dig efter en kall dag ute!
När jag kommer hem och är riktigt urrig och frusen då är det jätteskönt att sätta på sig fleecetröja, varma tofflor, tända många ljus och ta något varmt att dricka. Det, och naturens färger i början på hösten, gör att man står ut tills snön kommer!

Diwali, ljusets högtid

Det här är Tilok och hans mamma, Maya. De firar Diwali som är ljusets högtid. Den pågår i fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller i början av november, och är en av Indiens viktigaste högtider.

Bilden är tagen i november 2011, då min vän Kerstin och jag var i Indien för att hälsa på Tilok som bodde i Dehli. Tilok har under hela sin uppväxt varit Kerstins fadderbarn. Tilok ville naturligtvis att hans båda mammor, Kerstin och Maya, skulle träffas, så vi begav oss iväg upp till den lilla staden Jaigaun som ligger alldeles vid gränsen till Bhutan. Vi flög upp, men när vi skulle tillbaks till Dehli åkte vi tåg, en spännande resa som tog 26 timmar! 

Hur som helst så firade vi Diwali tillsammans med Tilok, Maya och några av Tiloks barndomsvänner. Det var en jättefin upplevelse! Den unge mannen, Tilok alltså, bor sedan ett antal år i USA, och ringer varje vecka till sin bonusmamma Kerstin.

¤¤¤¤¤¤¤

Trevlig helg!
12 kommentarer:

 1. Vilken omtänksam ung man och då har han "bara" varit fadderbarn! :-) Av en del historier man hört under åren är det mer än vad "riktiga" barn gör..... :-(
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. Tilok är väldigt förtjust i Kerstin. Då han vuxit upp med en ensamstående mamma i Indien, vilket inte varit lätt för någon av dem, så är det Kerstin som sett till så att han fått en utbildning. Och helt klart betyder båda hans mammor lika mycket för honom. Kram till dig Susie!

  SvaraRadera
 3. maken har lärt sig hindi, men vi har aldrig varit i Indien. Barnbarnen älskar indisk mat.

  SvaraRadera
 4. Det måste vara ett svårt språk att lära sig! Här i stan har vi precis fått en indisk restaurang. De hade riktigt god mat. Annars tycker jag att det var mycket, nästan soppliknande grytor i Indien, som var allt för starka för min smak. Inte alls den mat man äter när man går på restaurang.

  SvaraRadera
 5. Älskar indisk mat och vår resa till Indien har jag som ett otroligt kärt minne. Lagar ofta och gärna indiskt!

  SvaraRadera
 6. Jeg skulle også så gjerne vært lenger nord i Norge, men det er så langt å kjøre...

  SvaraRadera
 7. Vilket minne! Så kul att ha upplevt Diwali irl, det är nåt helt annat än att se festligheterna på tv. Å indisk mat är ju så himla god, speciellt under hösten och vintern.
  Fjällvandra är nåt jag aldrig gjort. Har en kompis som försökt i åratal att övertyga mig att hänga på, men jag är alldeles för lat;-)

  SvaraRadera
 8. Tjusiga bilder. Att fjällvandra kräver en hel del. Jag har pilgrimsvandrat och vet.

  SvaraRadera
 9. spännande att lära känna en främmande kultur lite närmare

  SvaraRadera
 10. Flera spännande resor där! Lofoten vill jag väldigt gärna åka till.

  SvaraRadera
 11. Wow vilka spännande resmål du har besökt!Att lära känna nya kulturer är så berikande, tänk om flera gjorde det, då skulle världen se annorlunda ut för vi skulle förstå och respektera varandra på ett helt annat sätt. Det finns inte bara ett rätt sätt att leva, tvärtom!

  SvaraRadera
 12. Vilken fantastisk resa! Den måste du ha många trevliga minnen ifrån. Fjällvandra låter mysigt men jag säger som BP...jag är nog för lat. Kram

  SvaraRadera