Fem en fredag v. 43: Ord

 
På tal om ord!


1.  Vad har du för favoritord?
Älsklingsunge

2.  Vilket ord kan du inte säga?
Ecklesiastikminister

3.  Vilket ord har du alltid svårt att stava?
Precis som elisamatilda så har jag svårt för
dubbelstavade ord som t.ex. bröllop

4.  Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan?
Dé é mycke nu!

5.  Finns det tillfällen som du ordbajsar?
Jaa, när jag skriver!

¤¤¤¤¤¤¤¤

Och med tanke på det sista svaret så kommer här lite ordbajseri:

Min mamma kallade ofta mig för älsklingsunge, och det har jag alltid kallat min son också. Och nu är det hans barn som får heta älsklingsungar.

Som tur är så behöver jag inte säga det där ordet längre! Nu heter det väl utbildningsminister, vilket är betydligt lättare att säga.

Fråga 3 får mig osökt att tänka på ramsan som man fick lära sig i skolan; alltid stavas alltid med två l, aldrig stavas aldrig med två l

Som sagt, dé e´mycke nu! Sedan förra fredagsfrågorna har det varit jämt skägg!

Förutom 150-årskalaset så har jag varit på en Gastrokväll med Aktiva seniorer. Ungefär en gång per termin bokar de in sig på gymnasieskolans restaurang, Novisen vid spisen. Maten tillagas och serveras av restauranglinjens 3:dje årselever  och det brukar vara så smakfullt och gott. Så även denna gång. eller vad sägs om nedanstående meny?


Jag tog dryckespaketet som var anpassat till de olika rätterna! För mig känns det kul att äntligen, efter 20 år, kunna ta lite vin till maten och sedan gå hem. Behöver jag säga att det varen otroligt njutbar meny?

Aktiva seniorer, som ju är en väldigt aktiv förening, har också haft månadsmöte i veckan. Då går ordföranden igenom det som har/kommer att hända, och sedan är det alltid någon form av föreläsning/underhållning.

Den här gången var det en föreställning som heter: Från Nalen till Harlem, med Peter Lind & the Cabaret Band. Underbar jazz med väldigt underhållande mellansnack. 


Sedan har jag också hittat en liten butik ute på landet, som jag inte vetat om tidigare. Den heter: "Ängla Hjärtat, Butiken som har det lilla extra"

De säljer hantverk, presentartiklar, inredning för hem och trädgård, och ligger två mil utanför stan. De har bara öppet lördagar och söndagar.

Jag köpte en present till min f.d. hyresvärd, som jag ska åka ut med i helgen. Visst är det svårt att köpa något till människor som har allt. Då brukar jag köpa något som jag själv skulle vilja ha. Så det här  blir nog bra!


Förstår ni nu vad jag menar med ordbajseri? 😄

Ha en riktigt trevlig helg!


Kommentarer

 1. Jag tror att Olof Palme var den siste ecklesiastikministern innan det blev utbildningsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var han. Men jag tror han också tyckte att det var svårt att uttala, så han ändrade det till utbildningsminister! 😁

   Radera
 2. Ja, det var ett svårt ord, det du nämnde!
  Älsklingsunge, vad fint!
  Trevligt ordbajseri, inte alls oävet. Kan behövas ibland.
  Det här lilla torget, som fått namn efter pojken Iqbal är därför att man gjort en minnessten över honom och att han faktiskt hade besökt Lidköping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att gå in på google. Var det den lilla pakistanske pojken som blev barnrättsaktivist, och som blev mördad vid 12-års ålder?

   Radera
 3. vet inte vad jämt skägg betyder, det har ite göteborgare, dubbelstavade ord? Dubbla konsonanter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På google står det för stå lika, väga jämt. Men i mina trakter säger man det när det är mycket och man har svårt att hinna med.
   Det här med dubbla konsonanter är svårt, och det är inte någon ordning tycker jag. Ibland ska det vara dubbla konsonanter på två ställen i ordet, ibland bara på ett o.s.v.

   Radera
 4. En fullMATAD meny — och vecka! --- Det du kallar ordbajseri kan ibland vara enbart trevligt! Som detta inlägg, t.ex. Tummen upp! :)
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du Anta, och hoppas du har en trevlig helg själv!

   Radera
 5. Älsklingsunge är verkligen ett underbart ord och den där menyn ser helt fantastisk ut!

  SvaraRadera
 6. Vilket trevligt inlägg med fina och konstiga ord! Älsklingsunge var ju ljuvligt!
  Menyn ser supergod ut. Full fart hos dej!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älsklingsunge är ett ord som värmer mitt hjärta!
   Och menyn var sååå god. Ha det gott!

   Radera
 7. Hahaha! Inget ordbajseri där inte, bara förklaringar;-)
  Äntligen någon som har samma svårighet som jag. Skrev exakt som du - bröllop och jag går inte ihop heller;-) Känns tryggt att man inte är ensam;-)
  Ecklesiastikminister fick jag googla. Hade jag haft tålamod, hade jag sluppit googlandet, då du förklarade.
  Ett härligt inlägg:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, det är skönt när man är fler om ett tillkortakommande. 😆

   Radera
 8. Intressant inlägg och förklaringar. Älsklingsunge var fint och det andra är inte något lätt ord ;) menyn ser spännande ut.

  SvaraRadera
 9. det kallar jag inte ordbajseri! jag har två älsklingsungar. en väldigt diger meny!

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt favorit ord, o varför, det gav mig minnen om vad min mormor kallade mig *Ler*... Ha en fin lördagskväll.

  SvaraRadera
 11. Många reagerar på unge i stället för barn, men för mig är inte unge ett nedsättande ord. Jag kan höra min mamma säga: "Älsklingsungen". Hon kallade mig också för "Ungenbarnet", i ett ord. Aahh!! Ha en fin lördagskväll du också!

  SvaraRadera
 12. Haha, du är kul du! Ecklesiastik betyder kyrklig, hur passar det ihop med undervisning? bara undrar...
  Vilken meny! Glad att jag nyss för första gången på evighetr pressade i mig en lättstekt entrecote! Jag hade ju planer på att komma med i PRO-verksamheten här på nya bostället, men vet du, tillsvidare struntar jag i det! Har kommit på att jag har fullt upp ändå, att jag inte alls saknar föreningslivet o att jag väntar tills jag känner något sug...Blir nog mer och mer eremit...
  Jag brukar kalla min dotter för älsklingsdotter och då säger hon lite surt: ja du har ju bara en! ler!
  Kram från en ordbajsare till en annan

  SvaraRadera
 13. Ordbajseri kan vara kul. Det kan innehålla mycket viktigt också och inte bara trams. Det är roligt med smeknamn. En del passar så bra in på personen i fråga och en del undrar jag vad den som kom på det tänkte på. Kram

  SvaraRadera
 14. Älsklingsunge är fint :) Och menyn ser ljuvlig ut.

  SvaraRadera
 15. Jag tyckte inte att du ordbajsade alls! Tvärtom, det var ett mycket trevligt tillägg till svaren!!
  Allt på menyn såg mycket gott ut - utom rätt nr 2 eftersom jag inte gillar svamp. Och med fina utvalda viner till var det förmodligen otroligt smakligt.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning