Selfie nr 15


En ny vecka, en ny dag, där solen lyser från en klarblå himmel! Kan veckan börja bättre? Jaa, med Ainas tolv frågor, där svaret på fråga 2 börjar med sista bokstaven i svaret på fråga 1 o.s.v. Meddela att du svarat genom att gå in på klimakteriehaxan.blogspot.com, så blir vi fler som kan ta del av varandras svar. Hej och hå, hur ska det gå?!

1. Min utsikt hemifrån: Gårdens uteplats (och grannarnas fönster i omkringliggande hyreslängor.)
 2.  Älskad LP: Sånger från en annan tid med Björn Skifs (en riktig nostalgitripp)
 3.  Husmanskost: Dillkött (Mammas dillkött, det blev ytterligare en nostalgitripp!)
 4.  Stilikon: Twiggy, som ju verkligen var 60-talets stilikon (nostalgin fortsätter)
 5. Tidigt eller sent: Ysterkvist på kväll och dysterkvist på morgon (det är jag det!)
 6.  Smycke: Tennsmycken från Jokmocks Tenn (ofta med samiska mönster)
 7.  Favoritgodis: Never Stop är verkligen en favorit! Slänger gladeligen i mig en påse, och det snabbt!
 8.  Aldrig på min tallrik: Porcherad isländsk surhaj (porcerad hittade jag på för att få det att stämma!)
 9. Där har jag faktiskt varit: Jaigaun, en liten stad i Indien, på gränsen till Bhutan.
10. Konstnär: Nerman, Einar (var den enda jag kom på)
11. Hörvärt: Ring så spelar vi, men det är alldeles för tidigt för mig!
12. Efterrätt: Inbakad chokladkaka
¤¤¤¤¤¤¤

Isländsk surhaj kallas en rätt där man grävt ner hajen och låtit den ligga så under en period för att sedan gräva fram den och låta den hänga under ett antal månader. Det lär vare en vedervärdig lukt. Men som sagt, den äts som den är och porcheras inte! 

I Jaigaun hälsade jag och en vän på Maya, mamman till min väns (vuxna) fadderbarn. Tillsammans med dem och deras vänner firade vi Diwali. Det är en stor hinduisk ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Den motsvarar vårt nyår.

Diwali är ljusets högtid och den pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden kartika. Högtiden infaller i slutet av oktober eller i början av november och är en av Indiens viktigaste högtider.

Einar Nerman kommer jag ihåg därför att det var han som ritade Solstickepojken, ni vet han på tändsticksaskarna. Pojken blev en av Sveriges mest kända symboler. Einar Nerman var både bildkonstnär, tecknare och grafiker och är även känd för sina karikatyrer av andra artister.

Inbakad Chokladkaka har jag tänkt göra till påskmiddagen, därför att det verkar så lätt. Allt som ingår är: 1 rulle färdig smördeg, 200 g mjölkchokladkaka, 1 ägg, pärlsocker. Och så här gör man: Lägg chokladkakan på smördegen och skär sedan remsor på sidorna om kakan. Lägg dom omlott över chokladkakan som man gör när man flätar. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i ugnen 200 gr i 15-25 min, tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass, eller bär och grädde.

Ser mumsigt ut!

Ha en jättebra vecka!








 

Kommentarer

  1. Den efterrättskakan måste testas. Tack för receptet!
    Dillkött så gott, men ingen snabbmat direkt så det blir allt för sällan.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Surhaj tackar jag raskt nEj till - men DILLKÖTT! Så gott! Och visst går det blixtsnabbt att slänga i sig en godispåse ... Klart originell plats du varit på, jag har aldrig varit i närheten av Indien. Härlig selfie!

    SvaraRadera
  3. Dillkött är ju såååå gott, men som med mycket annat så gör jag inte sådana rätter som ensamhushåll, tyvärr. Godispåsen önskar man INTE dela med någon däremot. Den fixar jag själv.
    Skulle nog aldrig ha valt Indien som resmål heller, om vi inte hade blivit inbjudna av Tilok. Men det blev en fantastisk upplevelse, som det ju ofta blir när man är med människor i deras vardag. De serverade INTE surhaj!😁

    SvaraRadera
  4. surhaj påminner om den grönländska maten som jag läst om i böcker av Freuchen och Kim Leine. Dillkött kan jag faktiskt tillaga men gör det sällan. av pur lättja. Neverstop ska en häva i sig. det hörs ju på namnet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig med dig Mrs Calloway! Ha en fin vecka!

      Radera
  5. Hänger mera än gärna med på dina nostalgitrippar:-) Sedan gillar jag dillkött och självklart Twiggy. Hon var min "idol" och jag vill minnas att min mamma och jag lyckades övertyga min pappa att just en sådan "typisk" Twiggy-klänning skulle vara perfekt för mig. Det tog månader tills han gav med sig, för mode var då inte hans grej...
    Surhaj - ja, äter man surströmming så kanske man (läs: jag) får ner även surhaj. Det enda som jag vet som kan pocheras är väl ägg - eller;-)
    Älskar din Selfie:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja riktigt lika smal som Twiggy var jag väl inte, men 30 kilor smalare än nu i alla fall!
      Surströmming älskar jag, men surhaj undrar jag om det inte är FÖR mycket?! Träffade en islänning på Gran Canaria en gång, och han hade nog ätit det för det var en pina att sitta och prata med honom, p.g.a. lukten!

      Radera
  6. Vi är nog många som kommer fram till nostalgi denna Selfieomgång. Dillkött så gott=)
    Guldnougat inslagen i filodeg som sedan friteras gyllene serveras sedan med en kula glass - det brukar jag göra. Kul att läsa dina svar. Ha en bra tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guldnougat måste vara toppen inbakad. Måste prova! Ha en bra dag!

      Radera
  7. Vilken toppenselfie med recept och all! Twiggy minns jag med från ungdomstiden. Milda makter så smal hon var! Din maträtt låter lika äcklig som den jag hade med förra veckan, men chokladkakan verkar vara helt i min smak. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller oss till chokladkakan Gunnel, så vi inte riskerar att se ut som Twiggy! Kram!

      Radera
  8. Måste genast utmana dig lite, du som varit i Asien! Kolla här: https://svenska.yle.fi/a/7-10015091 ett test hur du känner igen de asiatiska länderna. Klurigt var det! Nu ska vi se här: Dillkött, där har man i lite ättika? Jag gillar pepparrotskött bättre, men nu har jag inte smakat dillkött på många år, kanske har smaklökarna förändrats? Twiggy ja, fy så lessen man var när idealet var ett benrangel och man själv var en liten knubbis! Tar dig i hand, du ysterkvist, själv är jag likadan, kan vara jättetrött efter middagen men sen händer nåt, piggelin vaknar till! Surhajen påminner på något vis om vår surströmming, lite samma princip tippar jag. Fast en haj är en haj och en liten strömming....ja du fattar! Vi gräver inte ner strömmingen men lägger i tunnor..
    Nu hoppas jag att du får en ljuvlig ägg-stra äggrik påsk med allt som hör till. Efterrätten ser ljuvlig ut, nästan så jag blir frestad, men bara nästan!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Har inte hunnit gå in på testsidan ännu, men det ska jag göra.
    Pepparrotskött är också gott, men helst mammas, och det går ju inte.
    När det gäller Twiggy så var jag väl inte SÅ smal, men jag vägde aldrig mer än 50 kg, och det var inte så mycket till mina 169 (som jag var då) nu har jag krympt 2 cm och gått upp 30 kg! 😲 Men jag har läst någonstans att det är bra att ha lite hull att ta av när man blir äldre! Så det tror jag på. Också syns inte rynkorna så bra då! Inget ont som inte har något gott med sig.
    Hoppas du också får en riktig mysig påsk och att haren Har gömt ett ägg till dig. Den som söker han finner! 🐣🐥

    SvaraRadera
  10. ÅH, den skivan med Björn Skifs har jag också , fast på cd då, underbar är den!!!!
    Dillkött gjorde min mamma också, gott gott! Å så är vi nattugglor båda två ;-)
    Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har den också på CD. (Har inga LP-skivor) Den är så himla braaaaa! Glad Påsk från en nattuggla till en annan!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Måndagstankar i v. 30