Selfie nr 16

Måndaaaag!! Och annandag Påsk. Vilket härligt påskväder vi haft! En rolig påskmiddag blev det här hemma, med hjälp av mitt alldeles egna kock-lag. Igår blev det en lååååång promenad tillsammans med barn, barnbarn och två av mina andra favoritfamiljer. Korvgrillning ute vid Främjarstugan i Bredsand innan promenaden fortsatte tillbaks mot bilarna. En härlig dag tillsamans med människor som jag älskar och tycker om! Tänk så privilegierad jag är! 


Och idag har vi fått ytterligare en Selfie av Aina, som sätter fart på de små grå! Tack för att du orkar ge oss en till selfie Aina. Det är så kul att få anstränga hjärnan lite och verkligen tänka efter och tänka tillbaks och tänka framåt och hit och dit! Nu kör jag!

1.  Varje morgon: Gym (så gott som i alla fall)
2.  Konstverk som jag inte glömmer: Monets Näckrosmålningar på Musee de l´Orangerie i Paris
3.  Favorit på kakfatet: Rabarberkaka, gärna blandat med hallon
4.  Färdigmat: Aprikoser, (om nu det kan räknas som mat)
5.  Älsklingslåt: Rambunctious boy med Johan Fogerty. Lyssnar alldeles för lite på musik, men John Fogerty lyssnar jag på varje dag. Han är min gym-musik, och jag gillar honom verkligen. Min son minns att jag spelade JF under hans uppväxt, och det är 40-50 år sedan! Jag är en trofast människa! 😄
6.  Spel: kan man utöva på en yüech chin (se nedan, eller också brukar jag spela yatsy)
7.  Så känner jag mig: Nysnuten (p.g.a. allergin, som varit helt bedrövlig idag. Kan det bero på att jag var ute i friska luften så länge igår?)
8.  Beundrar: Nyanlända som orkar ta sig in i vårt samhälle efter allt de varit med om, och som förväntas skaffa sig ett nytt liv så snabbt som möjligt. 
9.  Bokfavorit: Allt du kan se när du saktar ner av Haemin Sunim (det är min husbibel, som alltid ligger framme, tillsammans med några andra böcker)
10. Vårteckan: Majblomma (när barnen börjar sälja dom, då ÄR det vår)
11. Sport jag gillar: Armbrytning (som den sportnörd jag är så var det svårt att välja, men det blev armbrytning då jag tycker att Heidi Andersson är en riktig förebild. Att hon sedan är gift med Björn Ferry kan man förlåta, då hon ändå har modet att bo i Ensamheten, vilket är namnet på platsen hon kommer ifrån.)
12. Färg som piggar upp: Gult, helt klart. Det hör ju påsken till, och lyser som självaste solen!

¤¤¤¤¤¤¤

För många, många år sedan jobbade jag på "dagis", och där läste jag boken "Linnea i målarens trädgård" för barnen. Den handlade om konstnären Claude Monet och hans trädgård. I samma veva anordnade stadens Konstförening en bussresa till Paris, och jag bestämde att, tillsammans med två goda vänner, följa med på resan. 

En dag besökte vi Musee de l´Orangerie, och där fanns ett ovalt rum med Claude Monets Näckrosmålningar över hela väggarna. Det var en härlig upplevelse att sitta där, och vart man än vände sig så fanns dessa underbara målningar. 

Dagen därpå tog vi tre tåget till Vernon, en liten stad 8 mil utanför Paris. Där hyrde vi cyklar, köpte ost, bröd och vin, och begav oss mot Giverny som ligger ca ½ mil därifrån. I Giverny ligger Musée Claude Monet och framför allt ligger Jardin Claude Monet där. Trädgården och näckrosdammarna som vi både läst om och sett målningar från, fick vi nu se med egna ögon! Helt underbart var det!

När jag kom till fråga 6 om spel, så var jag tvungen att googla (förlåt hör´ni). Det enda spel jag kom på var ju yatsy, men spel kan man ju också utöva rent musikalisk (om man inte heter Kina!) så det fick bli yüech chin, som är en kinesisk fyrsträngad gitarr av ålderdomligt ursprung. Den har två strängpar, vardera unisont stämt, med en kvints mellanrum. Populärt kallad mångitarr på grund av sin runda, flata kropp. Inuti denna finns vibrerande gitarrtrådar som ger yüech chin en mild, klocklik klang. Används till sångackompajemang, ofta tillsammans med lutan san hsien. Tänk vad jag lär mig mycket genom att klura på Ainas Selfies!


För att återgå till nutid, så hade vi det så här härligt och avkopplande under gårdagens promenad och grillning. Det är jag och alla barnen (5 st) som klättrar i träd. Ja alltså, en del klättrar och en del gör  annat!


Ha en trevlig vecka!


Kommentarer

 1. Gym varje morgon, nu måste jag peppa mig själv ,-))) Nu fick jag en knuff, tack!
  Blev nyfiken på John Fogerty har hört namnet, men minns inga låtar, måste kolla!
  Många har problem med snuva nu med all pollen, min man också, synd när det är så vackert ute.
  Majblomma, den är fin och viktig ,-) Ser att du har valt gult och solen , kul för det gjorde jag också, bra svar ,-) Alltid kul att kika in här hos dig! Ha det fint
  Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uthållighet när det gäller morgongymmet beror enbart på att jag upplevt försämringen i mina leder då jag gjort uppehåll i gymmandet! Ett påtvingat måste alltså! Men jag känner mig ganska nöjd när jag är klar.
   Johan Fogerty var sångare och gitarrist i bandet Creedence Clearwater Revival innan han blev soloartist. Var helt klart mitt favoritband.

   Radera
 2. Det där med låtar man gympar till, det är väldigt speciellt - de sätter sig liksom direkt i kroppen! Jag har exvis svettats med Björn Skifs och Natalie Imbruglia. Monets näckrosor är fantastiska, jag har sett dem på MoMA i New York och vill otroligt gärna till Giverny. Den där boken är så fin! Tyvärr var filmen man gjorde efter den inte ett dugg bra i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. John Fogerty har verkligen satt sig både i kroppen och knoppen. Men jag skulle likaväl kunna gymma til Skifs, en annan av mina favoriter.
   En tur till Giverny är verkligen värt besväret! helt fantastiskt.

   Radera
 3. Är så glad att du var supernöjd med din Påsk. Mindre roligt med allergi, men det är ju samma sak varje år. Min man är också pollenallergiker och nysningar, rinnande ögon och täppt näsa återkommer årligen.

  Så duktig du är med gympan! Fick häromdagen ett schema från sjukgymnasten som jag ska följa. Min disciplin är lika med noll, tyvärr...
  John Fogarty är en av min mans favoriter, jag gillar också honom.
  Roligt att du nämner Heidi Andersson och armbrytning. För många år sedan hade företaget henne som attraktion på montern på Elmia. Du vet vi sålde grävmaskiner, hjullastare med mera. Hon skulle bryta arm med grävmaskinisterna och annat yrkesfolk som besökte vår monter. Stor succé. En snygg tjej som ofta var huvudet kortare än utmanaren gjorde saken kort med varenda en.
  Tyckte hon var oerhört sympatisk. Ja, det måste man väl vara när man bor i Ensamheten. Björn Ferry - han har växt på mig som expertkommentator. Gillar honom också faktiskt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en fin påsk, men jag tror aldrig jag varit så här allergisk som jag varit de två senaste dagarna. Jag skulle behöva ha en sådan där gammal binda med öglor. Då kunde jag sätta fast öglorna i öronen och låta det rinna! Nu kan jag inte gå många meter utan näsdukar!
   Jag såg ett program med Heide Andersson, och hon verkade vara en otroligt mysig tjej. Jag har inget emot Björn Ferry heller. Eftersom hon valt honom, så måste han ju ha någonting! Ha det gott!

   Radera
 4. Så flitig du är på morgonen. Jga är verkligen imponerad! Jag har också besökt Monets trädgård och det är något som fortfarande sittre kvar i minnet. Kul att läsa dina svar. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunnel! Men jag vet inte om jag vill påstå att fliten infann sig på morgonen! 😀
   Visst var Monets trädgård en fantastisk upplevelse! Och gissa om mina dagisbarn tyckte det var kul när jag kom tillbaks och berättade om det som vi läst om i boken. Kram!

   Radera
 5. WoW! Sista bilden, helt fantastisk, jag trodde först att det var en målad tavla! Vilken fullträff, den har liksom allt! Förtjänar en plats på väggen därhemma! Ja nu har jag minsann också lärt mig en hel del bara genom att läsa dina svar. Monet kände jag till, men blev så avundsjuk på din trevliga bussresa!
  Gymmar gör jag aldrig, jag har bott på landet långt från eventuella gymlokaler i många herrans år, försöker jympa här hemma, men det är trögt, vilket stör mig oerhört...
  Lyssnade på Fogertys låt på Youtube, en trallvänlig gym.-passande låt, absolut! Sen fick jag googla på boken, buddism minsann. Det här med livsråd är svårt tycker jag, de går in genom ena örat o ut genom det andra fortare än kvickt hur kloka de än är. På mig alltså...ler
  Mångitarren var ju vackrare än en vanlig! Undrar hur den låter? Tyvärr, hittade inget på youtube...jag som trodde allt fanns där, haha! Vilken trevlig stund jag har haft här, ännu trevligare hade förstås varit att kunna samtala, men man kan inte få allt! Kram

  SvaraRadera
 6. Visst är det en bra bild! Min son fotar ganska mycket, och ibland slår han till! 😉
  Själva bussresan var väl inte så kul, men i Paris hade vi tre redan bestämt vad vi ville se, så vi följde bara med på vissa av konstföreningens turer.
  Du rör nog tillräckligt på dig genom hundpromenader tror jag. Min duktighet beror på värk ju.
  John F gör mig glad, men det gör buddistmunken också! Jag tycker att buddismen är en klok lära, med en bra syn på livet. Innerst inne tror jag att det bor en liten buddistisk asiat i mig! Hittar alltid något i boken som stämmer känslomässigt för mig!
  Mångitarren googlade jag fram. Den har ju en mild, klocklik klang, så den skulle kanske stämma med min klockrena stämma!😄
  Ha det gott, samtalet tar vi när vi möts! Kram!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning