måndag 16 maj 2022

(Stafett-) Selfie nr 20


Måndag igen och dags för Selfie-stafett. Den här veckan är det https://femfemman.blogspot.com:s tur att leda stafetten. Alla kan vara med och svara på frågorna. Det gäller att svara så sanningsenligt som möjligt. Men ibland får man ta till en liten "nödlögn", då sista bokstaven i första svaret ska vara första bokstaven i andra svaret o.s.v. Den som vill kan ge en förklarande text efter svaret, så kanske det kan bli lite mer begripligt ibland! Nu kör jag!

1.  Postadress: Enköping, Sveriges Närmaste Stad, men även kallad Parkernas stad (se nedan)
2.  Ett rum: Gröna Snäckpaviljongen på Grönsöö, som invändigt är dekorerad med snäckor och mineraler från Asien.


3.  En plats i mitt hjärta? Örnsköldsvik, där jag tillbringat ett antal lyckliga år av mitt liv, och där jag fortfarande har många goda vänner.
4.  En god egenskap hos mig? Kreativite
5.  En sämre egenskap? Tämligen långsint, men det gäller bara om någon, som jag betraktat som min vän, verkligen svikit mig.
7.  Svårt att stå ut med? Egoism (människor som bara tänker på sig själva är outhärdliga!)
8.  Överskattat? Melodifestivalen (det var kul på den tiden då det var EN tävling, där man utsåg vinnaren, som sedan skickades till Eurovision Song Contest. Nu är det bara tröttsamt med alla dessa deltävlingar, så jag tittar inte.)
9.  Underskattat: Nazism, som på ett otäckt och smygande vis nästlar sig in i vårt samhälle! 
10. Stolt över? Mina barn och barnbarn. Ja, dom är verkligen stoltheten och lyckan i mitt liv! Jag har en son, men jag räknar min sonhustru också som mitt barn. Jag lånar ju henne, eftersom hennes föräldrar bor så långt borta (Taiwan).
11. Trevlig hushållssyssla? Nada, om jag ska vara helt ärlig, men det är skönt när det är gjort!
12. Mindre trevlig hushållssyssla? Allting, se föregående fråga

¤¤¤¤¤¤¤

När det gäller min hemstad, Enköping, så har den fått namnet Sveriges närmaste stad beroende på att den inom en 12 mils radie har flest städer, nämligen 38 stycken. Det är också goda kommunikationer till både Stockholm, Uppsala och Västerås som alla ligger på bekvämt pendlingsavstånd. Därutöver är staden känd för sina många och vackra parker som besöks av turister från både när och fjärran. Utflyktsmål?


Del av Drömparken, som går längst med hela Enköpingsån


Det här är en liten fickpark som heter Kölnbacksparken. Det är min 
närmaste park, och i bakgrunden syns gaveln på ett av husen på min gård.

Grönsö ligger tre mil söder om Enköping. Grönsöö slott är från början av 1600-talet. Under andra hälften av 1700-talet inredde den dåvarande ägaren slottets övervåning i gustaviansk och sengustaviansk stil och spenderade mycket pengar på att anlägga en park i romantisk stil. År 1786 uppförde han den kinesiska paviljongen vid vattnet. 

Grönsöö är en levande och personlig kulturmiljö som idag förvaltas och bebos av familjen von Ehrenheim. Familjen har funnits på ägorna sedan början av 1800-talet och har numera hand om de guidningar som erbjuds av både slottets inre och den vackra parken, som upplevs som en av Sveriges vackraste. Man kan äta och dricka gott i café "Bränneriet" samt handla presenter och Grönsöömust i slottsbutiken. Hela miljön är häpnadsväckande vacker och väl värt ett besök!

Ha en fin vecka allihopa!

 

 

15 kommentarer:

 1. Så kul att du berättar lite extra om din hemstad!
  Rummet skulle jag gärna vilja se. Låter ljuvligt!
  Barn ich barnbarn är absolutven stolthet. Det bästa man har.
  Melodifestival: Jo, jag kollar! Tycker fortfarande att det är kul.
  Och nog finns det osynliga krafter dom nästan rn fin dag! //Anna-Lena sig in i samhället. Otäckt
  H

  SvaraRadera
 2. Du svarar lika som jag angående lusten till hushållsarbete.
  Mellon får ett halvt öga ibland av mig, men vem orkar följa allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta en sightseeing-tur till Grönsöö vet ja´!

   Radera
 3. håller med angående hushållsarbete och melodifestival. den senare var roligast när barnen var små. barn och barnbarn är det dyrbaraste och finaste en har

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon som tycker om hushållsarbete? Fast egentligen så ÄR det härligt att få laga en god middag, när man har gott om tid, och då se någon man tycker om njuta av den. Liksom det är jättehärligt när man äntligen tagit sig för att städa, och man sätter sig ner i fåtöljen och känner att det doftar rent och nystädat! Så det är inte bara bedrövligt med hushållsarbete! :)

   Radera
 4. Vi är helt överens vad gäller svaren till elvan och tolvan.
  De svenska deltävlingarna såg jag inte heller. Däremot såg jag ESC-finalen från Turin. Inga överraskningar där inte - tyvärr;-)
  Att Enköping är känd för sina parker visste jag inte. Bra info där:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag såg var slutsammanräkningen på ESC och det var bara så att jag råkade hamna där. Visste inte ens hur de olika bidragen lät.
   Jodu BP, nu är det bara att åka och inspektera våra vackra parker! Välkommen till Sveriges närmaste stad!

   Radera
 5. Enköping är en mysig stad ,-) vacker park , där har vi varit, men den lilla fickpark ser fin ut, vilka blommor! Snäckpaviljongen ser jättecharmig ut! Städa och sånt är inte så kul ,-)
  Egoism gillar inte jag heller. Melodifestivalen var annat förr, men tittade faktiskt på alt i år. Tur för sonhustrun att hon har dig! och du henne. Kul att komma in och läsa dina svar. Ha det fint Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just "min" lilla fickpark kallas också för Pionparken Jag ser fram emot när dom blommor, för det är faktiskt min favoritblomma.
   Min sonhustru och jag kommer väldigt bra överens. Hon är bäst!
   Ha det bra!

   Radera
 6. Vilken trevlig selfie du bjuder på. Nickade instämmande till flera av dina svar. Vad gäller Ö-vik är det en stad som ligger mig varmt om hjärtat. Ska hit i sommar på jobbresa.
  Tackar dessutom extra för fin guidning i Enköping. Har varit här en del och återkommer då och då. Drömparken minns jag extra. Grönsö kände jag bara till vad gäller namnet men har aldrig varit där. Kanska kan det bli en tur nu i sommar-
  Önskar dig en fortsatt fin vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ditte! Övik är min favoritstad. Där är min son född, och där jobbade jag under ganska många år.
   Vad kul att du återkommer till Enköping. Titta noga i Pionparken! Kanske jag sitter där på en bänk och matar duvorna!
   Rekommenderar verkligen ett besök till Grönsöö! Ha det bra!

   Radera
 7. Hej, vilken fin selfie-fläta du fått till! Enköping känner jag till en del, passerade på väg mot Stockholm, men har också tillbringat en bröllopsnatt på stadshotellet där! En spontanvigsel i Ludvika, sen var vi på väg till en födelsedagsfest i Stockholm och då var det lämpligt att stanna för övernattning i Sveriges närmaste stad, haha! Hur det gick för äktenskapet kan vi lämna därhän... Långsint är nog motsatsen mot vad jag är men enligt din förklaring kan jag köpa det. Min mamma var långsint, hon hann själv glömma bort varför hon var arg innan hon slutade vara arg...det säger väl det mesta..Min dotter har ärvt den egenskapen, en gång var vi osams jättelänge....tills jag kröp till korset.
  Egotrippare är inte kul att umgås med så dem skippar vi! Nazism och rasism, otäcka bägge ismerna, finns flera...Ha nu en skön torsdag, sola skiner och tänker sen ta en paus, i alla fall här, o regn är välbehövligt så Let it rain! Kram

  SvaraRadera
 8. Jag tror att du är spontan till kropp och själ Paula! Spontanvigsel....fniss!!!! Det kanske gick med äktenskapet som det gjorde för Stadshotellet i Enköping. Det revs för många år sedan (trots folkets protester) och ligger fortfarande som en stor grop, mitt i stadens centrum. Turerna har varit många, och så 😉kanske det var med ditt äktenskap också?!
  Nää, jag är inte långsint i vanliga fall, men om någon sviker mig grymt, då är jag stenhård!
  I morgon ska det regna! Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
 9. Heisann! For en vakker, liten paviljong.... skjønner godt at du har valgt denne!
  Helt enig Melodifestivalen er ikke lenger hva den var og innholdet står ikke i forhold til navnet. Nå er det om å gjøre å ha et sceneshow som overgår de andre, med mye fjas. Melodien drukner i lys, lyd og vrikk. Gidder ikke å bruke en kveld foran TVen på sånt!
  Kreativitet - så bra at du har massvis av det ;:OD) Ha ei flott uke!

  SvaraRadera
 10. visst, lycka är trevlig svärson och svärdöttrar

  SvaraRadera