Fem en fredag v. 11:

 

1.  Vad hade du för orsak att fira senast?
Det var att jag träffade mina barn och barnbarn och åt middag med dem på Alla hjärtans dag.


2.  När klappade du senast händerna?
När jag fick ett positivt besked från sjukvården.


Klappa händerna så fort du kan
Klappa händerna så fort du kan
Klappa bakom
och klappa fram
Klappa rumpan lite grann
(en mycket populär barnvisa)

3.  Vad för något fick senast tummen upp av dig?
En ledarsida i en tidning inför Internationella Kvinnodagen den 8 mars.


4.  Firar du när tillfälle ges?
Jo men det gör jag allt. Det ger lite guldkant på tillvaron!


5.  Vilken dag på året firar du mest?
Det är julafton. Julen är den högtid som betyder mest för mig! Men det är också väldigt mycket runt julen nu för tiden. Jag har bara två barnbarn, och den ena fyller år den 21/12, och den andra den 27/12. Det är väldigt, väldigt viktigt att skilja deras firande från julen då! Absolut inget julpapper på födelsedagspaketen t.ex. 


¤¤¤¤¤¤¤

Vad gäller mitt svar på fråga 3, så har internationella kvinnodagen en alldeles speciell betydelse för mig. Då tänker jag på min systerdotter Åsa, en positiv och livsglad människa.

Åsa, som fick tvillingflickor när hon själv bara var nyss fyllda 18. En av flickorna har en intellektuell funktionsnedsättning. Tre år senare föder Åsa ytterligare en liten tjej, som även hon har en funktionsnedsättning och dessutom är missbildad utseendemässigt. Den här lilla flickan placeras direkt i en kvalificerad fosterfamilj, men Åsa har regelbunden kontakt med henne. Prognosen var att hon skulle leva en kort tid, men när hon avled 2013 hade hon hunnit bli 38 år.

Åsa blir så småningom ensamstående med sina två flickor, och arbetar inom vården. Dottern placeras senare i egen lägenhet på ett särskild boende, där Åsa anställs som assistent till sin egen dotter. L-L behöver assistent dygnet runt, och även hennes syster börjar arbeta på boendet + flera andra anställda.

Åsa kämpade verkligen både med sitt eget liv, för att få det att gå ihop, men också för att alla med funktionsnedsättningar skulle få ha en dräglig tillvaro. Hon drabbades själv av tarmcancer, som behandlades under många år. Till slut fanns inte mer att göra, och den 8 mars 2020 gick Åsa bort, 66 år gammal. Jag tror, som den kämpe hon var, att hon valde just den dagen. Därför betyder den 8 mars så mycket för mig!
👍👍👍👍👍👍👍

Anledningen till att jag gjorde tummen upp när jag läste ledarsidan i tidningen var att hon som skrev - "ifrågasatte om man verkligen visste att just denna dag kommit till för att uppmärksamma och belysa ojämställdheten och kvinnors situation världen över. Hon menar att det tyvärr inte verkar vara allmänt känt. Utan de senaste åren har medierna svämmat över med gratulationer till kvinnor på "våran dag". Företag gör reklam och delar ut rabattkoder dagen till ära. Så på internationella kvinnodagen, som finns till för att vi kvinnor är mindre värda än män, få vi rabatt på smink och skönhet.

Hon skriver också att, fira gärna hur fantastiska kvinnor är precis varje dag förutom den här. Låt den här dagen handla om det som den ska handla om.--- Visar du pojkar att känslor är något fint och inget dom ska gömma, eller ber du dom ställa sig upp och borsta av det som är jobbigt? Lär du din dotter att killar är taskiga mot henne för att de tycker om henne? Tror du på kvinnan som äntligen vågar berätta vad hon blivit utsatt för?

Den dagen vi slutar lära våra döttrar hur de ska undvika våldtäkt och istället lär våra söner att de inte ska våldta så kan vi börja prata om att fira. När alla dagar - året om - är lika mycket kvinnors som mäns." - (Det här är bara saxade utdrag ur ledarsidan. Den var betydligt längre och mer innehållsrik!)

¤¤¤¤¤¤¤

Trevlig helg!











Kommentarer

  1. Å en sådan sorglig historia ... förstår att 8 mars betyder mer än andra dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var en så stark kvinna, min systerdotter!

      Radera
  2. vilket kvinnoöde! i all tysthet. tyvärr finns det många som Åsa. julafton är nog vår största festlighet också. Mamma Mu och Kråkan är två favoriter. ryck mig i vingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler än vi tror som kämpar på i tysthet. Älskar också mamma Mu!

      Radera
  3. En gripande och sorglig historia! Det är nog så att många inte förknippar kvinnodagen med bristande jämställdhet utan ser den som en glädjens dag.
    Passa på att fira och sätt guldkant på dagen när tillfälle ges!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju ingen glädjens dag egentligen, när man tänker på varför den kom till. Guldkanten behövs dock varje dag!

      Radera
  4. Bra anledning att klappa händer.

    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Positiva besked är alltid värda en applåd!

      Radera
  5. Åsas öde är verkligen hemsk. Det första jag tänkte på var att livet inte är rättvist. Det har jag ju lärt mig den hårda vägen...
    Håller med ledarskribenten om hennes tankar på den Internationella kvinnodagen. Har bloggat om mina åsikter några gånger på bloggen också. I ditt fall är dagen däremot väldigt speciellt, men ändå ingenting att fira om du förstår vad jag menar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Neej, livet är inte alltid rättvist. Men Åsa var en oerhört stark kvinna, och, väldigt positiv. Hon hade så lätt till skratt, vilket förvånade mig ibland. I 7 år drogs hon med sin cancer, men vägrade ge upp. Jag tror hon kämpade för att hon inte ville överge sin dotter! För sådan var hon!

      Radera
  6. Verkligen en tuff historia om din syster, livet är verkligen inte rättvist! Och visst vill vi att alla dagar hela året både kvinnors och mäns!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon var en kämpe och det har hon överfört till sin "friska" dotter, som fortsätter kämpa för sin handikappade tvillingsyster (som tyvärr, blir mer och mer ett kolli).

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Fem en fredag v. 11: Blandat