Fem en fredag v. 47: Tacksamhet

Veckans fredagsfrågor hos elisamatilda.se handlar denna vecka om Tacksamhet. Det här är frågor som verkligen får mig att tänka till. Jag tar nog, i likhet med många andra, mycket för givet. För vad är det som säger att just jag ska ha det så bra här i livet, som jag ju faktiskt har. Det har jag tänkt på många gånger under senare tid. Jag behöver bara slå på TV:n och titta på nyheterna, så blir jag varse hur bra jag har det. Jag är tacksam över att jag bor i Sverige!

1.  Vad är något du tar för givet men är tacksam över?
Jaa, jag tar ju för givet att jag ska få min pension varje månad, och det är en självklarhet (för de flesta av oss i Sverige), men en självklarhet som jag är tacksam för!

2.  Vilken tradition under årets högtider betyder mest för dig?
Julen är min högtid. Den viktigaste dagen är den 22/12, för då är det farmors gran som gäller! Då kommer familjen H (sonen m fru o barn) och klär granen, sedan äter vi kålrotslåda med julkorv och intar den första skinkmackan och dricker julmust. 

Det är sådant som bara måste vara, och det är endast två jular då traditionen frångåtts. Första gången var 2006 då familjen bodde i London. Emil föddes den 21/12, och jag var där så klart. Andra gången var 2018, då vi var i Taiwan över jul. Men jag lyckades gömma undan en liten gran i min reseväska, så det året fick även mormor vara med och klä julgranen. Det blev mycket uppskattat!


3.  Vilken upplevelse under det gångna året uppskattar du mest?
Det var när familjen H och jag var i London och hälsade på familjen Mc Millan.

4.  Vilken utmaning under året är du glad att du tog dig an?
Några större utmaningar utsätter man sig inte för i min ålder! Och det är ju lite tråkigt! Det enda jag kan komma på är att jag sade i början på året att jag skulle försöka läsa minst en bok i veckan. I vanliga fall är jag lite av en periodare, som läser intensivt i ett par månader men sedan kan det gå lång tid då jag inte öppnar en bok. Hur går det då? Njae, räcker nog inte enda fram. Igår läste jag ut min fyrtiotredje bok för året! Men glad blir man ju alltid av att läsa!
Och trött!

5.  Vad är du mest tacksam för i år?
Jag är mest tacksam för att mina nära och kära är friska och håller sig på benen, ung som gammal!
Den här selfien på mig och mina systrar är tagen för åtta år sedan, och som släktens åldringar står vi forfarande upprätta, 84, 78 och 93 år gamla. Ingen skön syn precis, men vi lever i alla fall! Och det är jag tacksam för! 😄


¤¤¤¤¤¤¤

Önskar Er en trevlig helg!
















Kommentarer

  1. Eleanor Brown-citatet är bra och sant.

    SvaraRadera
  2. Vilka fina systrar du har!!! De (och du) är oerhört väl konserverade om jag får säga så. Sedan hade vi en gemensam utmaning utan att egentligen kalla "en bok i veckan" för en utmaning. Jag gick i mål med 53 böcker, men som sagt, jag hade inte satsat på det. Älskar att sluka deckare på balkongen, och 53 böcker är ju ett bevis på att det var varmt och soligt under sommaren.

    Kul med så många familjemedlemmar som inte är från Sverige. Så kul med att blanda olika traditioner. Att ta med dig en mini-julgran till Taiwan - hahaha:-)

    Å du - det där med pension är jag INTE tacksam för. Det har jag faktiskt jobbat för i hela 50 år. Så då har jag mig själv att tacka då:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar mina syrsor (som jag brukar kalla dem). Konserverade blir vi nog alla om vi ska fortsätta spruta i oss alla vacciner. Tycker mer och mer att vi börjar likna mumier! 😆
      Men vad kul att vi har en gemensam utmaning! Vi kör den! Älskar också att sitta ute och läsa. Nu har jag köpt ett bokställ som jag lägger boken i när jag sitter vid köksbordet och läser. Kan inte hålla upp boken nå´n längre stund, så det underlättar!
      Min sonhustrus familj är verkligen en tillgång! Helt underbara! I Taiwan är de flesta buddister, men jag har aldrig sett så mycket pynt och julgranar någon annanstans!
      Jag är tacksam för min pension! Det är inte något man kan räkna med i alla länder. Och visst har vi själva bidraget till den, helt klart! Men absolut inte till hela summan! Räkna på 20.000 i månaden i 20 år (mellan 65-85 år), så blir det 4.8 milj. Då skulle jag ha betalat in ca 8500/månad under mina 47 yrkesverksamma år, och det har jag inte gjort. Och många blir faktiskt äldre än 85 nu för tiden. Sedan är det ju också en hel del människor som aldrig jobbat eller jobbat väldigt lite, och dom får en garantipension på 10.600/mån, och som väl tas ur samma pensionspott. Men så funkar ju vårat välfärdssystem. På gott och ont!
      Ha det med en god bok nu!

      Radera
  3. Jag sitter här i kvällsmörkret och bara leer! Vilket underbart positivt inlägg, härligt att ni alla mår bra även om ni inte är purunga. Men så läser jag om kålrotslåda med julkorv,VA?? Julkorv äter vi inte i Finland, v äter kålrotslådan med skinkan! Haha, jätteskoj med olika traditioner kring julmaten, den är det enda som jag upplever positivt med julen. Gamla trauman spökar som jag aldrig blir av med,. men, jag biter ihop och lyckas fira julafton med min underbara familj, sen pustar jag ut när kvällen är avklarad och jag kan släppa spökena...för ett år framåt. Jag har inga krav på antal lästa böcker, men tror jag läser i snitt en i veckan. Få se då jag sammanfattar året så småningom. Nu ska jag inte önska god jul men trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott så länge vi kan le Paula! Och du, kålrotslådan får jag spä ut med potatis nu för tiden för annars är det bara jag som äter den. Men jag brukar ta sötpotatis. Och skinkan står ju framme så det är bara att ta av den. Men visst är det kul med traditioner! Jag önskar så att alla positiva jular du får uppleva med de små nu, ska göra att julen blir mer glädjefylld för dig! Jag är ju så att jag fokuserar på det som var och är bra. Det som varit dålig finns där, men det ska fasiken i min lilla ((kålrots-)låda, inte få ta över!
      Jag har samlat en hel del böcker, som ni andra bloggare tipsat om, på en lista som jag ska beta av. Det får bli biblan, för på second hand fanns bara en enda av dom! Ha det gott i Pörtet! Kram!

      Radera
  4. Jag - 78 år - är också tacksam att jag hänger med och så att gubben min - 83 år - faktiskt fortfarande är jättepigg (!) trots både dålig hörsel, vinglighet och prostatacancer. Även om jag skulle bli ännu gladare om jag kunde röra mig lite bättre och inte ha nåt ont förstås. Än så länge njuter vi av livets goda ibland och det är nog ganska viktigt!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ju lika unga du och jag, och visst får man vara tacksam att man kan kravla sig ur sängen varje morgon. Ni har ju haft väldigt mycket elände under åren, men det är så skönt att se att du, jäklar anamma, inte släpper taget! Heja dig och stor kram!

      Radera
  5. inte så förtjust i must, men Nygårds lagrad must gott. Härligt med Londonbesök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar must, men jag tycker det är lite tråkigt att det går att köpa hela året. Förut var det ju något som jag såg fram emot att köpa och ha på julbordet, och bara då.
      Jaa, det var en härlig vecka i London!

      Radera
  6. Gillar också ditt inlägg! Fnissade åt serien med det oranga kuvrtet! Imponerad att du läser så många böcker! Jag är glad om jag hinner läsa de böcker vi läser till bokcirkeln..och vi ses bara 3ggr per år! På semestern blir det lite fler böcker ;-) Underbar bild på dej och dina systrar, och ni är still going strong!
    Ha en fin helg!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns oanade möjligheter att använda ett kuvert! När jag jobbade hann jag inte heller läsa så mycket, men vänta du..... Ha en fin fortsättning på helgen!

      Radera
  7. Är man frisk tar man nog mycket för givet, tror jag. Härlig bild på dig och dina systrar. För mig är julafton den viktigaste dagen under julhelgen. Jag tänker på alla jular vi firade hemma hos min farmor. Så har jag försökt ha dte när mina barn var småockså, men nu blir det lite annorlunda. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst tar man mycket för givet! Men det är väl så vi människor är. Inte förrens det händer något avvikande börjar vi tänka till! Ja, julafton är också viktig. Den firar jag alltid hos familjen H. Det började vi med när de fick barn. Då tyckte faktiskt jag att det var viktigt att dom skaffade sig nya och egna traditioner. Kram!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ensamhet...

Fem en fredag v. 4: Isbrytare

Fem en fredag v. 11: Blandat