Röksignaler

När mobilen inte fungerar sänder jag röksignaler 
om jag vill ha tag på någon!

 

Nej, riktigt så är det ju inte! När jag växte upp hade vi inte telefon i familjen. Det skaffade jag mig först när jag flyttade hemifrån. Och på något sätt fick man alltid tag på den man ville även innan. Vi hade inte bil heller, och trots detta så fick man alltid uträttat det man ville. 

I dagens samhälle kan man nog inte riktigt fatta det! Nu blir folk väldigt bekymrade och undrar om det har hänt något om man inte svarar i mobilen på en gång. Och jag är en så´n som inte gör det! Jag kan ha den ligga i väskan, eller också hör jag den helt enkelt inte. När jag gör något särskilt stänger jag helt enkelt av ljudet. Jag kan ju ringa upp senare när jag kollar om någon ringt. Upprörande va?! 😆

Men om det nu var något viktigt som hänt/skulle hända och mobilen lagt av! Ja, då går jag väl in till grannen och lånar hennes, eller också tar jag bilen och uppenbarar mig personligen! Svårare än så är det inte! En av få gånger då jag uppskattar att ha mobilen med mig är om det skulle hända något med bilen när man är ute och far. Det har det faktiskt gjort en gång. Jag körde i diket! Ringde efter grannen!

Och finns det något värre än när folk pratar vitt och brett i sina mobiler överallt? Dessutom har de ofta högtalaren på så att alla kan höra den de pratar med också. Pinsamt tycker jag! 

Neej, då är röksignaler att föredra! Och i vissa samhällen har det ju faktiskt fungerat tidigare. Enligt Wikipedia så är röksignaler en sorts visuell kommunikation som kan användas över relativt långa avstånd. Det är en av de äldsta kommunikationsmetoder som människan har. Men inte helt lätt att använda sig av! 😄


Genom att täcka över en brasa med en filt och snabbt dra bort den kan en rökpuff skapas. Med lite träning kan man styra rökpuffarnas storlek, form och timing. Rökpuffar kan observeras från långa avstånd och är tydliga för den som kan se dem. Detta gjorde att signalstationer ofta placerades för att maximera synavståndet.

För flera tusen år sedan användes röksignaler i Kina av soldater vid Kinesiska muren för att varna varandra när anfall upptäcktes. Signalerna skickades från torn till torn. På detta sätt kunde meddelanden skickas upp till 750 km på några få timmar.

De nordamerikanska indianerna har också kommunicerat med röksignaler. Varje stam hade i princip sitt eget signalsystem.

I dagens samhälle används röksignaler i samband med konklaven, det vill säga vid valet av ny påve i Vatikanen. Valsedlarna från en icke framgångsrik valomgång blir enligt tradition uppbrända tillsammans med våt halm. Då bildas svart rök som kan ses utanför Sixtinska kapellet. Är valet framgångsrikt blir valsedlarna däremot uppeldade tillsammans med torr halm, och bildar då vit rök. Det gör att den vita röken signalerar att en ny påve är vald och detta kan ses av de väntande grupperna utanför kapellet. Eftersom rökfärgen inte alltid var lätt att tolka har det i modern tid använts kemikalier för att skapa den vita eller svara röken. (Allt detta enligt Wikipedia)Det är en evinnerlig tur att vi kan kommunicera med
varandra, vilket sätt vi nu än använder. Ett annat sätt, 
som nästan helt försvunnit, är att skriva brev.
Tänk att få ett handskrivet brev i brevlådan!
Jag har faktiskt fått två stycken under det senaste året,
och det är ren lycka! 😍


Kommentarer

 1. Vet inte om det var bättre förr, egentligen, men dagens "att vara uppkopplad 24/7 har gått aningen för långt. Har för det mesta mobilen i ett annat rum, så jag hör inte heller om någon sms:at till exempel. Avsändarna nästan förväntar sig att man svarar omedelbart. Nej, det gör jag inte.
  Tror att det är en generationsfråga. Vi 65-plussare har en helt annan relation till mobilen... och röksignalerna;-)

  SvaraRadera
 2. I början när jag hade mobil men ingen mejl så fick jag ett samtal och han bad mej mejla svar. Jag vet inte om du kan se röksignalerna så långt bort, svarade jag. Han la på! 🤣🤣🤣
  Kram Inger

  SvaraRadera
 3. Hemmavid når man mig på den fasta telefonen, inte på mobilen. Den senare används bara när jag lämnar hemmet. Då är den bra att ha. Jag tycker det har gått troll i att folk ständigt glor på sina mobiler. Skapat behov.
  Må väl, med eller utan mobil! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Fem en fredag v. 8: Teambuildning