Fem en fredag v. 16: Ysch

God Morgon, eller kanske snarare God Middag för de flesta!
elisamatilda.se vill att vi  svarar på hennes frågor, för det är fredag idag.
Men ysch, ysch.......avslöja inte för mycket!

1.  När blev du senast störd av ljud?
Det var faktiskt igår när jag var på gymmet. Det spelades jättehög musik
med Christer Sjögren och Vikingarna. Inget ont om dom, men de kan man
väl spela när det är dans någonstans! Gymledaren frågade om det var för
högt, och fick ett samstämmigt JAAA! 


2.  När senast höll du något hemligt?
Är väl inte så mycket för hemligheter, men om någon berättar något för
mig av personlig karaktär, så håller jag det för mig själv.
Sedan var jag lite hemlig när jag hade gömt påskägg till barnbarnen!


3.  Vad är den längsta period du inte pratat?
Det är när jag har varit på retreat av något slag.
Men det kan också gå flera dagar då jag varken träffar någon eller pratar
med någon på telefon. Kanske säger ett och annat ord till mig själv, men 
det är inte säkert.


4.  När är du som mest högljudd?
Jag är inte en speciellt högljudd människa. Det ska vara när jag
sjunger gratulationssånger till någon då!


5.  Vilka ljud ger dig mest obehag?
Höga gnisslande ljud är jobbiga, t.e.x. skrammel av porslin och bestick
när man är på restaurang. Tavelgnissel sänder kalla kårar efter ryggraden,
men det hör man ju inte så ofta. Sedan tycker jag också att det är väldigt
obehagligt när någon "knäcker fingrarna" (på sig själv alltså)!


¤¤¤¤¤¤¤

Innan denna omtalade pandemi, som vi ju befunnit oss i under ett par år, brukade jag delta i kyrkans retreatdagar. Det är en dag på våren och en på hösten. Vem som vill kan delta och man delar dagens måltider, det finns böcker att läsa, material om man vill måla. Allt sker under tystnad. Det är vissa avbrott för andakt, men där deltar bara den som själv vill. Det är otroligt skönt!

Sedan har jag också varit med på vandringsretreater. Då går man tyst en sträcka, och nästa sträcka är öppen för samtal o.s.v. Det kan jag jämföras med att vandra i fjällen. Där går man oftast tyst, trots att man är i sällskap. Det behövs inga ord! En underbar avkoppling! Men det gäller att gå med likasinnade, och inte med någon som pratar sönder upplevelsen. 

Mindfulnes är också en form av retreat tycker jag. Allt handlar om att dra sig tillbaka och befinna sig i en inre stillhet. Ursprungligen var retreat en kristen företeelse, men i dagens läge har det väldigt lite med religion att göra. Det är snarare en meditativ upplevelse.

Jag minns att jag förklarade för min systerson att jag skulle på retreat, och vad det innebar. Han bara skakade på huvudet och tyckte att jag som bodde ensam redan hade min retreat där om jag önskade. Men det är faktiskt två helt olika upplevelser, att ha retreat tillsammans med andra och att ha den för sig själv. Något att prova för den som inte redan gjort det!?

Ha nu en trevlig helg!
Kommentarer

 1. tavelgnissel har du väl inte hört på några decennier...
  retreat är nog inget för mig

  SvaraRadera
 2. Nej, griffeltavlor är förgången tid! Trodde inte det var något för mig heller, men det var det!

  SvaraRadera
 3. Jag skulle verkligen vilja åka på ett retreat där tystnad är en del av upplevelsen. Jag håller med om fjällvandring, det är så skönt att gå i tystnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart att gå i fjällen. Du skulle nog gilla retreat tror jag.

   Radera
 4. Tystnad på retreat vore underbart att få uppleva! Det är alldeles för många, påträngande ljud i vardagen!
  Gillar bilden med flickorna som viskar och tydligen har någon hemlis på gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemlisar kan vi ha, både stora och små. Vi är överbelastade med ljud, men ute i naturen sätter vi på oss hörlurar och lyssnar där i stället för på naturens ljud, som fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna.

   Radera
 5. Kul att du tar upp retreat med tystnad, vet att kollegor har varit på sådana. Jag som ändå hör dåligt skulle nog uppskatta sådana meditativa retreat, där behöver jag ju inte anstränga min hörsel!
  Och så lustigt att du tar upp gnisslet på svarta tavlan, för det oljudet skrev jag också om i min fem en fredag. Underbara bilder till din fem en fredag!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Ja men det är underbart! En del människor blir stressade när det är tyst, men man kan också vänja sig. Och som du säger man behöver inte anstränga hörseln.
  Gnisslet på svarta tavlan går inte att glömma. Numera är det ju vita och gnisselfria svarta-tavlor! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 7. Retreat är nog en bra grej. Jag brukar köra min egen ”retreat”, har inga problem med längre tystnad. Numera känns det som att tystnad är en bristvara i vardagen. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är som jag, tycker om tystnaden. Jag har inte heller svårt att vara tyst i sällskap, vilket är mycket frustrerande för en del. Då måste de helt enkelt hitta på något att säga! Med riktigt goda vänner blir tystnaden aldrig tryckande! Ha en bra helg!

   Radera
 8. Hög musik som man inte själv valt och på typ allmän plats är fruktansvärt. Jag tycker det bara är respektlöst att spela så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög musik är inte kul på allmänna platser om det inte är en konsert eller liknande.

   Radera
 9. Knäcka fingrarna har jag alltid gjort. Och om jag inte gör det får jag ont i lederna, men jag vet att bidra tycker det är obehagligt. Men jag har faktiskt minskat på knäckandet en hel del, så nu bara det inte gör ont. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min son är, och har alltid varit, en fingerknäckare. Men det rister i mig när han gör det! Ha en bra helg du också!

   Radera
 10. knäcka fingrarna är ganska hemskt. liksom tandläkarborr, krita mot svarta tavlan, grästrimmer mm. vill gärna ha tyst på morgonen. skulle verkligen gärna åka på retreat. har funderat på att hyra in mig på något kloster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många hemska ljud, men man kan stå ut om man inte blir väckt av dom!
   Det är kul att prova nya saker. Ha det gott!

   Radera
 11. Trevligt att du talar dig varm om retreat. Jag tycker nog själv att jag retreatar bra alldeles för mig själv. När jag vandrar i skog o mark så svävar tankarna iväg, pulsen lugnar ner sig, sinnena öppnas, jag har svårt att förstå att sällskap skulle förändra upplevelsen? Men jag kan ju inte säga emot när jag inte provat! Yoga har jag gått på, inget jag saknar, jag stressar istället upp mig av att behöva ligga still och tänka på andningen...ja jag vet, hopplöst fall!
  hälsar en fingerknäckande finnkäring, flåt! Trevlig helg o kram från pörtet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju retreat som du utövar där i skog och mark! Svårare behöver det inte vara! Yoga har jag provat, men det funkade inte för mig. Du är inte ett hopplöst fall bara för att vissa saker inte passar dig. Vi duger precis som vi är var och en. Trevlig helg till dig. Kram!

   Radera
 12. Har ingenting emot hög musik, men då ska det vara låtar i min smak. Är det inte det så kan det hellre vara tyst. Håller helt med dig.
  Hade en kollega som åkte på retreat till Taizé i Frankrike. Har även en bloggkompis Gerd som gjort samma sak. Ja, de betalade dyra pengar för att ta sig dit och bo extremt spartanskt, ofta med en främmande person i samma rum.
  Nej, det skulle inte vara nåt för mig. Jag gillar bakgrundsljud oavsett vad det är. Det ska vara liv "i närheten". Så total tystnad gillar jag inte.

  Vilken tur att vi alla är olika, eller hur!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en salig tur att vi alla är olika! Tänk om alla skulle sitta moltysta och häcka i grupp eller ensamma, eller om alla skulle skrika sig hesa för att en boll rullar in eller inte rullar in. Det vore ganska trist.
   Jag har inte heller något emot hög musik, om jag ska lyssna på musik. Men jag har svårt för allt skvalande överallt annars. Kanske beror på min hörselnedsättning!? Det blir så mycket svårare att uppfatta det som är väsentligt!
   Och jag skulle inte betala en massa pengar för att vara på retreat. Fast jag skulle gärna besöka Taizé-munkarna i Frankrike, och lyssna på deras musik.
   Ha det gott!

   Radera
 13. Är som BP ovan; Gillar hög musik, men det måste vara musik i min smak så om nån spelar Christer Sjögren och Vikingarna vänder jag i dörren.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är musiken hög så vill man att det ska vara sån´t man gillar. Och att man tar hänsyn till omgivningen.
   Ha det gott! Kram!

   Radera
 14. Hej igen! Precis som du så skrev min husläkare ut statiner för mitt höga kolesterol, men jag började inte med dem, utan googlade och kom fram till kosttillskottet Redasin! Började med det, och efter nåt år bad jag min läkare om att få ta om kolesterolproverna, och se de var normala nivåer, så jag fortsätter med en tablett redasin om dagen, och har inga biverkningar vad jag vet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar! Jag har känt mig så himla oansvarig som inte vill äta statiner. Men under de senaste två åren har jag fått mediciner för högt blodtryck och blodförtunnande, och jag tycker att min livskvalité har försämrats i hög grad genom de biverkningar jag fått. När jag sen läste om biverkningarna på statinerna så kändes det bara så fel! Så skönt att höra ditt svar! Nu fortsätter jag med Redasin så får jag se vid nästa koll vad som hänt! Tack och kram!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Måndagstankar i v. 30

Röksignaler

Fem en fredag v. 8: Teambuildning